VELENCE – Hatvanhárom ország képviselteti magát a szombaton nyíló, 16. Velencei Építészeti Biennálén (olaszul: Mostra internazionale di architettura di Venezia, angolul: Venice Biennale of Architecture), melyet idén az Yvonne Farrell és Shelley McNamara főkurátorok által választott Freespace (Szabad tér) tematika mentén rendeznek meg – jelentette Kövesdi István, az MTI kiküldött tudósítója (MTI). Fotó: LBdV

Az idei építészeti mustra ír főkurátorai a tér fogalmát, a tér minőségét, a szabad és ingyenes tereket állították vizsgálódásuk középpontjába – hangsúlyozta a biennále elnöke.

Paolo Baratta a labiennale.org honlapon publikált köszöntőjében emlékeztet: a szabad terek megteremtésének vágya megmutatkozhat egyes építészeti projektek fő motívumaként, de a szabad tér, a közösségi tér általánosságban az építészet jelenlétére vagy hiányára is rámutathat.

Yvonne Farrell és Shelley McNamara az általuk rendezett főkurátori kiállításba hetvenegy építészt, illetve építészirodát hívtak meg, köztük például a Liget Budapest projekt keretében az Új Nemzeti Galériát tervező, Szedzsima Kazujó és Nisizava Rjúe által vezetett, tokiói SANAA-t.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválhoz hasonlóan, az építészeti biennálén is Arany Oroszlán díjat adnak ki minden évben a legjobb kiállítóknak. Díjazzák egyes építészek életművét, a legjobb nemzeti kiállítást, városokat és városi építészeti programokat, de számos különdíjat is kiosztanak. Ezek az elismerések jelentős nemzetközi visszhangot kapnak és szakmai megbecsülést jelentenek a díjazott személynek, városnak, projektnek. Az Arany Oroszlánt 1996-tól adják át, korábban egy alkalommal, 1985-ben ún. Kőoroszlán-díjat adtak át.

A kiállításhoz két külön szekció is kapcsolódik: az egyik olyan munkákat mutat be, amelyek korábbi emlékezetes építészeti projektekhez kötődnek, míg a másik egység a tanítás gyakorlatára koncentrál.

A Giardini nemzeti pavilonjaiban, az Arsenale évszázados hajóépítő műhelyeiben és a város számos pontján hatvanháron ország jelentkezik saját kiállítással, közülük hatan (Antigua és Barbuda, Guatemala, Libanon, Pakisztán, Szaúd-Arábia és a Vatikán) első alkalommal vesznek részt az építészeti biennálén.

A magyar pavilon ezúttal a Kultúrgorilla és a Studio Nomad Szabadság híd – Új horizontok a városban című kiállításának ad otthont. A rendhagyó tárlat a budapesti Szabadság híd 2016. nyári “elfoglalásából” kiindulva vizsgálja a városi és társadalmi tér fogalmát, a kiállításhoz pedig egy tízméteres kilátó is épült a pavilon átriumába.

A Velencei Építészeti Biennále kiállításai és kísérőprogramjai a szakmai és sajtónapok után szombattól november 25-ig várják a közönséget.