A világ valamennyi helyén figyelemfelkeltő (lenne), ha kiderülne, egy ismerős ember évekig masszírozta Észak-Korea alapítóját és egykori teljhatalmú urát, Kim Ir Szent. Ez az ember egy svájci-magyar kettős állampolgárságú hölgy volt, Szilágyi-Herman Erzsébet. Az ő kalandos 5 évéről, 1987 és 1992 közötti korszakról írt könyvet Bod Péter, az SZTE Magyar Irodalmi Tanszékének doktoranduszhallgatója, egykori újságíró.

Van egy ügyvéd ismerősöm, aki egy baráti beszélgetés során mesélt arról, hogy ő egy nagyon érdekes hölgyet ismer. Én korábban újságíróként dolgoztam és mint egy témát ajánlotta fel nekem, hogy van itt egy Szilágyi Erzsébet nevű hölgy, aki Kim Ir Szennek volt a gyógykezelője. Ez egy újságírónak a fantáziáját természetesen felkelti. Szilágyi Erzsébet svájci-magyar kettős állampolgár. Idejének a nagyobb részét Svájcban tölti, de Budapesten is több hónapot eltölt, így aztán volt egy nyári találkozónk. Itt megismerkedtünk. Én akkor a még létező Népszabadságnak írtam egy egy oldalas riportot Szilágyi Erzsébetnek az élettörténetéről. Ez annak idején meg is jelent, de mind a kettőnkben már akkor felmerült annak a lehetősége, hogy több van ebben a témában annál, mint sem hogy ezt egy riporttal ez le lehessen tudni. Egy-két évnek kellett eltelnie, amíg megérlelődött mindkettőnkben az az elképzelés, hogy könyvért kiált ez a téma, mert ebben sokkal több van, mint egy újságcikkben.

Mik a fontosabb témák vagy fejezetek?

 Én alapvetően arra gondoltam amikor megfogalmazódott bennem a könyvírásnak az ötlete, hogy egy olyan remetebirodalomról van szó  Észak-Korea esetében, hogy ha valaki oda bebocsátást nyer és hangsúlyozni szeretném, hogy nem egyszerűen az országban turistaként, hanem a hatalom csúcsa közelébe került vagy tulajdonképpen a hatalom legtetején szereplő embernek a közvetlen környezetében. Ez egy annyira különleges helyzet egy ember életében, ami akár történelmileg is megfogható. Arról nem beszélve, hogy gyakorlatilag egy nagyon bizalmas, lehet mondani, hogy baráti viszony alakult ki kettejük között, tehát Kim Ir Szen és Szilágyi Erzsébet között.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: