• 2019-10-23 - Gyöngyi napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Ingmar Bergman 100 – Kiállítás a nagyszerű művész tiszteletére

Ingmar Bergman 100 – Kiállítás a nagyszerű művész tiszteletére

A Panda Rádió és a Civil Hang Stúdió közös műsorának vendége volt Jugovics Ildikó, a szegedi Somogyi Könyvtár munkatársa.

Ingmar Bergman kiállítás lesz, hiszen idén lesz 100 éve annak, hogy megszületett Ingmar Bergman. Mikor lesz ez a kiállítás?

A kiállítás május 9-től tekinthető meg körülbelül egy hónapon keresztül. Valóban ez az évforduló adta az apropót, hogy megemlékezzünk erről a svéd rendezőről, aki meghatározó egyénisége volt a modern filmművészetnek.

Mit próbál majd bemutatni ez a kiállítás? Mivel lehet gazdálkodni, mit mutat meg?

Óriási életművet hagyott maga mögött Ingmar Bergman, de szerencséje van egy könyvtárnak vele, hiszen rengeteget írt. Egy fantasztikus polihisztor volt, aki írói képességeit kamatoztatta a színházművészetben és a filmművészetben is. Nagyon sok könyve megtalálható a a könyvtárban. Nyilván ezekből elég sokat ki is fogunk állítani, valamint gyakorlatilag a magyar filmes folyóiratban megjelenő szakirodalom már a kezdetektől foglalkozott vele. 1958-ban indult a Filmvilág című folyóirat, ami azóta bekötve megtalálható a könyvtárunkban az első emeleten, hiszen ott művészeti könyvtár működik, ahol a művészetekkel kapcsolatban nem csak könyveket találnak, hanem nem hagyományos dokumentumokat. Ezalatt értek filmeket, hangzóanyagot, kottákat, illetve a művészetekkel kapcsolatos aktuális folyóiratokat és bekötött folyóiratokat is.
Visszatérve a Filmvilághoz, már 1958-ban találhatunk cikket Ingmar Bergmanról, aki már akkor elkészítette A hetedik pecsét és A nap vége című filmjeit.
Ő az egyik legnagyobb magyar filmelméleti szakember. Bíró Yvette írt róla egy összefoglaló cikket, pedig 1958-ban, ami nyugatról érkezett, az nem volt túlságosan elismert.

Igen mert ugye az 56′-os megtorlások időszakát éljük, amikor még a Kádári rendszer zártabb is volt annál, mint a 70′-es években. Ha jól emlékszem Ingmar Bergman mindig is egy vetített rendező volt mondjuk a televíziókban. 

Igen valószínűleg a filmjeinek az a fantasztikus szakmai fegyelmezettsége és megkomponáltsága az, ami az első pillanatban megérinti a nézőt. Minden fajta diktatúra és kultúra felett áll. A mai napig annyira megérinti az embert.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

Online adás

lejatszo