A nemzeti kisebbségi jogok szerbiai helyzetéről tartott április 22-én előadást Szegeden az A nemzeti kisebbségek jogi és demográfiai helyzete és kihívásai a Kárpát-medencében című konferencián Dr. Beretka Katinka, a szabadkai Gazdasági és Igazságszolgáltatási Jogi Kar docense.

A témaválasztás apropóját a Minority Safepack kezdeményezés adta. Az a kisebbségvédelmi mentőscsomag, amihez az aláírást gyűjtötték 7 európai uniós tagállamban, illetve a másik apropó, hogy Szerbiában több mint két éve kisebbségügyi akciótervet kellett elfogadni ahhoz, hogy megnyissák a 23. európai uniós csatlakozási, tárgyalási fejezetet.
Ez a 23. fejezet szól egyebek mellett az alapjogokról és ennek a fejezetnek a része még a kisebbségi jogok és úgy gondoltam, hogy egy a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó konferencián fontos volna ezeket a témákat egy kicsit kibontani, különösen mert az említett szerbiai kisebbségügyi akciótervről kevés publikáció, elemzés és tanulmány jelent meg.
A jelentések a végrehajtásáról elérhetőek az interneten, azonban ritkán jelenik meg például egy tudományos diskurzus témájaként.
A kisebbségügyi akcióterv kapcsán kiemelném azt, hogy ugye azt a kérdést tettem fel egyfajta provokációként, hogy ez a kisebbségügyi akcióterv miért is lett része Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásainak. Tehát milyen szerepet szánt az unió ennek a kisebbségügyi akciótervnek? Egy kirakat funkciót vagy tényleg cél volt, hogy változott itt a kisebbségek helyzete. Ha bár nem akartam szándékosan megválaszolni ezt a kérdést, azért utaltam az április 17-i napvilágot látott országjelentésre, amit ugye az Európai Bizottság készít évente Szerbiáról és ez az országjelentés egyetlen egy mondatot tartalmaz csak a kisebbségügyi akciótervről. Tehát felmerül a kérdés, hogy ez az akcióterv tényleg mennyire fontos magának az uniónak és most nem Szerbiáról beszélünk vagy a szerbiai közösségekről, hanem arról, hogy az unió miért várta el ezt a stratégiai dokumentumot Szerbiáról, ha ő maga az országjelentésében nem igazán foglalkozik vele.
A Minority Safepack eleve még minek nem is érintene és annak a célja elsősorban az, hogy a már létező, tehát a régi uniós tagállamokban próbáljanak egy pozitív kisebbségpolitikát megindítani.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: