SZEGED – Vérző sivatag: Klímaháborúk és az Arab Tavasz címmel tart április 17-én, kedden 18 órától a Szent Györgyi Albert Agóra 2. emeleti Látványlaboratóriumának Szemináriumi termében előadást a Magyar Humanista Társaság. Fotó:  BedneyImages / FP

Az eseményről Boros Tamás beszélgetett Vasárus Gáborral, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Földtudományok Doktori Iskolájának Doktorjelöltjével, a Magyar Humanista Társaság tagjával.

Ez igazándiból egy olyan egyesület, amely megpróbál mindenféle társadalom és természettudományi információt terjeszteni az emberek körében. Tehát egy ilyen klasszikus, tudományos, felvilágosító előadások keretében az elterjedt tévhiteknek a cáfolása a fő cél, mint például a Lapos Föld elméletnek cáfolása.

Igen. Beszéltük az elején, hogy nem is gondolnám pedig. Persze látom az interneten és látom különböző Facebook csoportokban, hogy van Lapos Föld elmélet, de ennek ellenére mindig azt hiszem, hogy ez egy elszigetelt gondolkodás.

Valójában nem. Meglepően sokan hisznek az ilyen elméletekben. Én személy szerint ismerek egy olyan embert, aki a Magyar Honvédségnél tüzér volt több évtizeden keresztül. Neki a tüzérségi lövéseknél bele kellett számolnia az esésebe a Föld görbületét, hiszen akkora távolságnál már számít és mégis hisz a Lapos Föld elméletben.

 Miről szól az április 17-i előadás. Hiszen a beszélgetést április 14-én (szombaton) rögzítettük, ezt azért mondjuk el. Tehát Klímaháborúk és az Arab Tavasz. 

Már jó pár klímaháború volt az emberiség történetében. Tehát jó pár olyan háború volt, amelynek kizárólag klimatikus okai voltak. Visszamenőleg akár az ókorban is. Gyakorlatilag a bronzkor végi összeomlásnak is klimatikus okai voltak, de például a 2006-os Libanoni háború is gyakorlatilag vízforrásokért tört ki vagy nézzük meg azt, hogy milyen állapotban van ma Venezuela. Egy olyan országban, ahol gyakorlatilag a teljes energiatermelést néhány vízerőműre alapozták, egy éves aszály elég volt ahhoz, hogy a gazdaság becsődöljön. A jövőben egyébként ez még gyakoribb lesz a klímaváltozás miatt. Először is felhívnám a figyelmet arra, hogy elég rossz megnevezés erre a globális felmelegedés. Itt valójában változásról lesz szó.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: