SZEGED – Hegedűs Csabától, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Szlalom szakági versenyigazgatójától érdeklődtünk a szakág múltjáról, jelenlegi versenyeiről, valamint elmesélte, milyen is egy versenybírói képzés a Szövetség berkein belül. A riporter Boros Tamás. Fotó:  Welcomia / FP

Gyakorlatilag a szlalom szakág az egy viszonylag fiatal szakág a nemzeti autósport életében. 2015-től van. Előtte egy szervezett munkabizottságként működött 2006- óta. Ez annyit takar, hogy az ország különböző pontjain vannak versenyek. Ezek a versenyek lehetnek épített versenypályán. Ez akár lehet a Hungaroringnek az aszfaltja vagy egy egy gokartpálya, illetve lehet egy használaton kívüli valamikori reptérkifutóként használt aszfaltcsík, illetve most már annyira nem jellemző, de korábban áruház parkolókban is megfordultunk. Gyakorlatilag felrakunk egy pályát, ami gumibójákkal van nehezítve. A versenyzőknek ezt a pályát kell teljesíteni úgy, hogy a gumibójákon lévő labda ne essen le. Amennyiben leesik, érintik a bóját, kiütik a helyéről vagy kikerülik az akadályt akkor az mindenféleképpen egy időbüntetéssel jár, ami a rangsorban eléggé hátraveti a versenyzőket. Napjainkban az a jellemző, hogy egy futamunk áll egy edzőfutamból és négy mért futamból. A mért futamok időeredményeiből a legrosszabbat eldobjuk és a másik három legjobb időeredményt össze adjuk és így generálódik egy kategóriánkénti eredménylista.

Hány versenyből áll ez a sorozat?

A bajnokság két versenyből áll már több éve. Városi helyszíneket nézve meg fogunk fordulni Kiskunlacházán, Kakucson, Hatvan városában, Nagyatád városában és Kalocsán, illetve majd Kakucson és Kiskunlacházán újra megfordulunk, mert a zárófutamokat ott rendezzük.

Nemzetközi megmérettetés szokott e lenni?

Európa-bajnoki futam szokott lenni. Ez az autósportban egy szakszóval el van nevezve. CEZ futamnak hívják. Ez alatt a közép-európai zóna futamot értjük. Jelen pillanatban április 22-én lesz a következő fordulónk, ami Magyarországi tekintetben a bajnokság második futama, viszont az Európa-bajnoki értékelésben ez lesz a nyitófutam. Ide már jelentkeztek cseh, osztrák és Bosznia-hercegovinai versenyzők a magyar legényeken, leányokon kívül. Ez a Kakucs Ringben lesz megrendezve.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: