SZEGED – A Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállításáról beszélt Takács Erika, a kiállítás koordinátora.

Megtudhatjuk azt is, hogy nem csak a hely különleges, hanem az is, hogy kifejezetten aktív magatartást vár el tőlünk a kiállítás.

Arany 200 címmel egy vándorkiállítás jött el Szegedre a Petőfi Irodalmi Múzeum gondozásában. Mit kell tudni erről a kiállításról? Milyen céllal jött létre?

Az a cél, hogy azt a nagy kiállítást, amelyet bent a múzeumban összeraktunk az Arany emlékév apropójából, minél több helyre el tudjuk vinni, akár olyan távoli kis falvakban is ahonnan nehezebben tudnak felutazni Budapestre a gyerekek és a látogatók, hogy megnézzék a kiállítást. Tehát összecsomagoltuk egy autóbuszban és házhoz visszük az egész Kárpát-medencében.

Ezen a héten viszont nem egy kis faluban, hanem Szegeden látható, mégpedig a Somogyi Könyvtár előtt. A környéken esetleg viszitek még kisebb falvakba?

Most itt Szeged környékén nem jelentkeztek kisebb falvak. Szentesről jöttünk és Makóra megyünk át hétfőn. Tehát itt a közvetlen környékben ezek lesznek. Az, hogy hova megyünk inkább attól függ, hogy kik azok, akik határidőn belül jelentkeztek, melyik helyszínek és ez teljesen változó.

Mit is lehet látni ebben a buszban? Úgy tudom, hogy csupa érdekességet és olyat is, amihez hozzá kell nyúlni. 

Igen. Ez egy interaktív kiállítás. Az volna az egésznek a lényege, hogy minél inkább emberközelibben és minél inkább a fiatalok nyelvén tudjunk megszólalni és ezáltal közelebb hozni Arany János életművét és munkásságát. Tehát elég vegyes vágott van a buszban. A busz első felében az életrajz kap teret mindenféle interaktív módokon, de nagyon vegyesen vannak relikvia másolatok is, illetve van két interaktív monitor, amely nagyon részletes életrajzi adatokkal szolgál. Ahogy beljebb haladunk első sorban a balladák kerülnek előtérbe. Mindegyik szöveghez, ahogy mondtad is valamilyen úton módon hozzá kell férkőzni, tehát egy kicsit meg kell küzdeni a szöveg élményért. Van, hogy az Ágnes asszony lepedőjét kell szét hajtani.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

 

További információ

www.facebook.com/arany200