Együttműködési megállapodást kötött az ELI-ALPS, a Rendőrség, a Mentők és a Katasztrófavédelem. A rendezvényen a kutatóintézet, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezete és a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről együttműködési megállapodást írtak alá. Fotó: Eli

Következő interjúnkban először Hódi Attila, az ELI-ALPS bizonsági vezetője, majd Dr. Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Igazgatója beszél a megállapodásról.

A megelőzésre koncentrálunk. Fontos, hogy az együttműködő szervek megismerjék a létesítményünket, hiszen óriási. 25.000 négyzetméter csak a létesítmény egy 6,7 hektáros területen. Ha bárhol történik egy üzemi baleset vagy ne legyen üzemi baleset, akár csak egy munkatársunk rosszul lesz és elsősegélyben kell részesíteni, esetleg mentőt kell hívni hozzá, azért azt megközelíteni súlyos percek, így aztán szeretnénk elérni azt, hogy az együttműködő szervek készség szinten megismerjék a helyszínt. Első körben a biztonsági szolgálatnak az elsősegély képzése fog megtörténni. Ez egy alapozó képzés, amelyet minden évben frissítünk és fejlesztünk. Ez 25 főt fog takarni. Azért a biztonsági szolgálat mert ők vannak ott nagyjából mindenhol és ők vannak itt 0-24-ben, tehát biztosan ők fognak először beavatkozni. Terveink szerint a teljes állományunkat érinti a képzés.

Ilyen nagy intézménynél a biztonság egyik alapja az, hogy a tárgyi feltételek biztonságán felül, az itt dolgozók személyi biztonsága is megoldott legyen. Ezen intézmény egy szerteágazó épületszerkezet és a tevékenysége is speciális. Az elkövetkezendő időkben törekednünk kell arra, hogy megismerjük ezeknek a munkafolyamatoknak a veszélyességét, tudjuk azt, hogy hogyan lehet minél gyorsabban megközelíteni az intézmény bizonyos területeit, hogy ha esetleg bekövetkezik egy súlyos egészségkárosodás, akkor minél előbb a betegellátás helyszínén tudjunk lenni és meg tudjuk kezdeni a korszerű mentőellátást. Ezen kívül az életmentési folyamat egy láncolat. Igazán hatékonyan mi akkor tudunk beavatkozni, hogy ha előttünk, a kiérkezésünkig már legalább laikus szinten folyik valami olyan elsősegélynyújtás, ami az alapvető életműködések fenntartására törekszik. Ehhez segítséget tudnak nyújtani a mentési irányítóink, hiszen telefonon keresztül vezénylik adott esetben egy hirtelen keringésleálláskor az újraélesztést is.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: