A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat – mint az Európai Unió Safer Internet Program hazai konzorciumvezetője a Biztonságos Internet Nap (Safer Internet Day) alkalmából rendezvénnyel készül a Microsoft Magyarország székházában.

 

A Biztonságos Internet Nap – Safer Internet Day (SID) célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program akciótervének keretein belül közel 130 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire is, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra. A szakemberek ugyanakkor tájékoztatni szeretnék a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről.

Az első, 2004-es rendezvény óta a Biztonságos Internet Nap világméretű eseménnyé nőtte ki magát, idén világszerte mintegy 130 ország naptárában szerepel. A SID közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük egymás, de különösen a fiatalok számára. Felhívja a figyelmet, hogy tiszteljük egymást a digitális világban is. Ezért is lett 2018-ban a SID szlogenje: “Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik!”

Időpont és helyszín: 2018. február 6. (kedd), 10-13.30 óra, Microsoft Magyarország székháza (1031 Budapest, Graphisoft park 3., M épület)

A rendezvény tervezett programja

10:00-10:30 Regisztráció

10:30-10:35 Kurkó Zsuzsanna, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Program projekt koordinátora köszöntőt mond, beszél a Biztonságos Internet Napról és a Safer Internet Program 2017-es eredményeiről.

10:35-10:40 Online bejelentkezés Szegedről, a Szent-Györgyi Albert Agórából, ahol a Safer Internet Program helyi oktatói tartanak oktatást a Biztonságos Internet Nap alkalmából

10:40-11:15 Biztonságos Internet Nap digitális történetmesélés és szépirodalmi pályázat díjkiosztója

11:15-11:20 Online bejelentkezés a hazai Safer Internet Program más európai uniós partnerétől

11:20-11:30 A Live Library céljának ismertetése és a szakértők rövid bemutatása

11:30-12:00 A Live Library – kötetlen beszélgetés a biztonságos internet témákról

12:00-12:10 Rövid összefoglaló a kiscsoportos beszélgetésről

12:10-12:15 Online bejelentkezés a hazai Safer Internet Program más európai uniós partnerétől

12:15-13:30 Kötetlen beszélgetés, a többi helyszínen zajló programok megtekintése

 

Büfé

Biztonságos Internet Nap további programjai a rendezvény ideje alatt:

12:00-13:30 Óriás Lájkvadász társasjáték a Safer Internet Program oktatói vezetésével

 

Részvételi szándékát a petho@gyermekmento.hu e-mail címen jelezheti!

Az eseményről bővebben…

„Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik”

Safer Internet Day (SID) / Biztonságos Internet Nap 2018 2018. február 6.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek fognak össze, hogy a Biztonságos Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira. A Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day – SID) az Európai Unió Safer Internet Program akciótervének keretein belül ma már a világon közel 130 országban – köztük az Európai Unió mind a 28 tagállamában –, minden év februárjának második keddjén, ugyanazon a napon rendezik meg.

Az utóbbi években a „biztonságosabb” helyett a „jobb” internet létrehozására került a hangsúly. Ezért idén a SID közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük a magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára. Mi több, felhívja a figyelmet, hogy tiszteljük egymást a digitális világban is. Ezért is lett 2018-ban a SID szlogenje: “Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik!”

A Safer Internet Day (SID) – Biztonságos Internet Nap hazai programjai:

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője figyelemfelkeltő eseményt szervez erre a napra a Microsoft Magyarország székházában, amelyen szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vesznek részt. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket, ezen kívül távközlési cégeket, internetszolgáltatókat, non-profit szervezeteket, multinacionális cégek képviselőit is várnak az eseményre.

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2018-as Biztonságos Internet Nap alkalmából versenyt is hirdetett hazai általános iskolások és középiskolások számára, digitális történetmesélésre és szépirodalmi írásművek elkészítésére. Mivel a kortárs segítségnyújtás, egymás tanítása és a tanácsadás is egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban, a gyerekek pályaműveikben megfogalmazhatták, miképp teszik, vagy tudnák jobbá tenni az internetet. Nagyon sok értékes pályázat érkezett be az ország minden részéről. A műveket szakmai zsűri értékeli, a díjátadóra a Biztonságos Internet Nap rendezvényén kerül sor február 6-án, ahol a szervezők a díjazott munkákat bemutatják.

Idén több érdekességgel is készülnek a szervezők. A rendezvény ideje alatt élő online bejelentkezések lesznek, így Szegedről, a Szent-Györgyi Albert Agórából és a hazai Safer Internet Program más európai uniós partnerétől is. Életre hívnak egy internetbiztonsági élő könyvtárat is, ahol olyan területekről hívtak meg szakértőket, mint például a közösségi média, a hírközlés, a kiberbűnözés, lelki segélyvonal és tanácsadás, etikus hackerség, hogy véleményt cseréljenek, megosszák tapasztalataikat, és válaszoljanak a résztvevők kérdéseire. Az érdeklődők kipróbálhatják az Óriás Lájkvadász társasjátékot is a Safer Internet Program oktatói vezetésével.

2017-ben a SIP-oktatók 738 alkalommal 1910 tanórát tartottak, összesen 49 494 felhasználónak. A nagy létszámú gyerekcsoportok – teljes gyereklétszám 42 950 fő – mellett 2852 szülőt és 3692 tanárt is továbbképeztek, 128 budapesti és 108 vidéki helyszínen, összesen 236 intézményben.

A gyerekek, szülők és a pedagógusok minden településen nagy lelkesedéssel fogadták az oktatókat. Az előadások számos esetben kötetlen beszélgetésekké alakultak át, ahol a résztvevők saját tapasztalataikat osztották meg egymással.

 

A Biztonságos Internet Nap hazai programjáról a www.saferinternet.hu oldalon található bővebb információ.

www.saferinternetday.org