Folytatódik a Civil Hang Stúdió Térségi Kitekintő című műsora.

Az előző részben ahogyan a műsor nevéből is adódik, térségünkből négy csongrád megyei települést helyeztünk beszélgetésünk középpontjába… De nem csak a Domaszéki, a Bordányi, az Üllési és a Zsombói hallgatóinkhoz szóltunk, hiszen a helyi lakosok kérdései kapcsán beleszövődtek a válaszokba olyan aktualitások is amelyek a dél-magyarországi és a vajdasági területeken élők mindennapi életének részét képezik.

A harmadik részben egy távolabbi nézőpontból tekintünk otthonunkra, így rajzolva teljesebb képet térségünk jelentőségéről az ország és európa viszonyrendszerében.

 

A tartalomból…

Mennyire számít az ENSZ szervezetében Magyarország véleménye? Mi a véleménye az ENSZ-nek a migráció kérdésében? A beszélgetésben külön kitérnek a portugál António Guterres, az ENSZ főtitkárának véleményére a témával kapcsolatban. A műsorban tehát bővebben szó esik az Egyesült Nemzetek Szervezete vagy röviden ENSZ egy nemzetközi szervezet, amely az államok közti együttműködést hivatott elősegíteni a nemzetközi jog és biztonság, a gazdasági fejlődés, a szociális ügyek és az emberi jogok terén, valamint a világbéke elérésében.  B. Nagy László a beszélgetésben kifejti azt is, hogy miért rosszabb az álláspont, miszerint kilépnénk az ENSZ menekültügyi bizottságából annál, mint ha politikailag és létszámban csekély jelentőséggel ugyan, de mégiscsak részt vesz Magyarország ebben a bizottságban.

Thomas Piketty, francia közgazdász cikkéről is beszéltek a Térségi kitekintőben, mely komoly diskurzust indított el a magyar médiában, hiszen elemző cikkében a visegrádi országokat külföldi tulajdonú országoknak nevezte, melyekből több pénz áramlik ki a nyugati tulajdonú cégeken keresztül, mint amennyi beruházás, avagy Európai Uniós beruházás érkezik. Az összehasonlításról való véleményéről beszélt stúdiónkban B. Nagy László. Beszédében kifejtette, hogy a visegrádi országok története hogyan függ össze a ma már nem újdonságszerű külföldi befektetések megjelenésével hazánkban, melynek hatására például a magyar élelmiszer-feldolgozó ipar leépült.

Orbán Viktor Bécsben járt a osztrák miniszterelnök vendégeként. Annak ellenére, hogy egyetértenek abban, hogy hasonló elveket vallanak az unió külső határainak védelmében, azért akadnak kérdések, részletek melyben eltérő az álláspontjuk. Ausztria például szívesen támadná a paksi atomerőmű bővítését, régóta gyakorolt atomenergia-ellenes álláspontja miatt. A magyar energiaellátás 1/3-át adó paksi atomerőmű szerepéről is bővebb információk hangzottak el a beszélgetésben.

A V4-ek (a Visegrádi Együttműködés) közelmúltbeli találkozójának kapcsán a miniszterelnökök nyilatkozataiból az rajzolódik ki, hogy kialakulóban van egy É—D-i tengely van kialakulóban, melybe Magyarország térsége is beletartozik földrajzi adottságai, és helyzete alapján.  A gazdasági növekedés motorja az Európai Unió országai közül is itt található. Európa politikai térképén új helyzetet teremtene e vonal államainak érdekegyesülése, mely gazdasági és politikai összetartást előidéző egységet indítana útjára a V4-ek e kezdeményezése.

Az adás végén pedig újra egy rövidebb, tömörebb elemzés hangzott el a magyar migrációs politika témájával kapcsolatban.

A 103,5 Mhz-en 2018. február 2-án elhangzott beszélgetést az alábbi lejátszón meghallgathatja: