Megszűnik a munkáltatói adóelszámolás, és ez az újítás országosan egymilliónál is több állampolgárt érint. Lényege, hogy nem kérhetik a magánszemélyek az SZJA elszámolását a munkáltatótól – olvasható a Promenád oldalán.

Hódmezővásárhelyen a NAV pedig új helyre költözött, ennek okán készített a Promenád interjút dr. Csurgó Edittel, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóügyi igazgató-helyettesével. További információ itt.

Korábban a munkáltatói adómegállapítás:

A magánszemély – adóbevallás benyújtása helyett – a munkáltató közreműködésével tehet eleget az adókötelezettségének, ha a munkáltató vállalja az adó megállapítását. Tavaly a magánszemélyek 15%-a bízta munkáltatójára bevallása elkészítését.

A magánszemély január 31-éig írásban, a 13NY30 számú nyilatkozat kitöltésével kérheti, hogy az előző évi személyi jövedelemadóját a munkáltatója állapítsa meg és számolja el a különbözetet. A nyilatkozat és a hozzá tartozó tájékoztató letölthető a NAV honlapjáról. Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, (13NY30. számú) nyilatkozatában ezt a tényt is közölnie kell.

A munkáltató nem köteles elfogadni a magánszemély adómegállapítást kérő nyilatkozatát. Abban az esetben, ha a munkáltató nem vállalja a munkáltatói adómegállapítást, úgy köteles tájékoztatni a magánszemélyt az adónyilatkozat vagy az egyszerűsített bevallás benyújtásának lehetőségéről. Ado1szazalek.com