Rockzenei „ezen a napon” – Január 24.

 

Ebben a rovatban a Civil Hang Stúdió munkatársa, Szibilla a teljesség igénye nélkül pár érdekes, avagy legendás dátumot válogat a rockzene történelméből.

 

1949 Megszületett John Adam Belushi, amerikai komikus, színész, énekes. Leginkább a hangos személyiségéről és hatalmas energiájáról volt híres, amit az NBC tv-adó Saturday Night Live című késő esti varietéműsor általa alakított szereplői bőrében jelenített meg, valamint a Party zóna című film Blutójaként.

Karrierje során mély művészi és személyi kapcsolata volt barátjával és kollégájával, Dan Aykroyddal, akivel először a Second City Comedy nevű chicagói kabarétársulatnál találkoztak.

Belushi 1982. március 5-én hunyt el a Chateau Marmont motelban, a kokain és heroin keveréke, a speedball nevű drog véletlen túladagolása miatt, 33 évesen.

Posztumusz csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en, 2004. április 1-jén.

1978-ban három filmet készített, ezek az Old Boyfriends, Joan Tewkesbury rendezésében, az Irány délre!, Jack Nicholson rendezésében, és a Party zóna, John Landis rendezésében.

A Party zóna (angolul: Animal House) hatalmas siker lett, bár a kritikusok vegyesen fogadták. 8,2 millió dollárból forgatták, ám 141 milliót hozott a konyhára. A Time magazin az év legjobb filmjének választotta.

A Blues Brothers hatalmas sikere miatt Belushiék eldöntötték, hogy alapítanak egy együttest ugyanezen a témán. A banda többi tagjai kiváló stúdiózenészek voltak, úgy mint Lou Marini és Tom Malone, akik a Blood, Sweat & Tears együttesben játszottak korábban, valamint Donald Dunn és Steve Cropper, akik a Booker T and the M.G.’s-ben játszottak, akik a Stax Records stúdiózenészei voltak. A Blues Brothers első albuma, a Briefcase Full of Blues 1978-ban jelent meg az Atlantic Recordsnál. Az anyag dupla-platina lett, a Billboard 200-as listáján első lett, feltámasztotta a Chicago blues-t és a Memphis soult, két kislemeze jelent meg, melyek közül a Soul Man 14. lett a slágerlistákon.

John és Aykroyd 1979-ben elhagyta az SNL-t, hogy a filmes karrierjeikre tudjanak koncentrálni.

Ketten együtt három filmben szerepeltek, ezek a Meztelenek és bolondok, a Jó szomszédok, és a Blues Brothers. Az utóbbi 1980. június 20-án jelent meg, pozitív fogadtatásban részesítették. Bár az első héten mindössze 5 millió dollárt ért el, ám később 115 millió dollár bevételt szerzett világszerte. A film dalai is megjelentek albumon, Belushiék turnéra mentek, hogy népszerűsítsék a filmet és az albumot.

Az együttes Johnnal még egy albumot jelentetett meg, Made in America címmel 1980-ban, ami már nem lett akkora siker, mint az előző, bár a Who’s Making Love című dal a 39.-ik lett a slágerlistákon.

Az SNL-ből való kilépése óta az utolsó film, amit Aykroyd nélkül forgatott, az Amerikai románc címet viselte, és egy romantikus komédia volt, 1981 szeptemberében jelent meg. Nem lett nagy siker, mert Belushi merőben más karaktert alakított, mint előző filmjeiben.

1982. március 5-én hunyt el.

 
Forrás

Kép: Blues Brothers film plakát

Információk: www.thisdayinmusic.com, és a hu.wikipedia.org szócikkei