Már vagy 5-6 éve is annak, hogy felmerült annak a lehetősége, hogy Hunyadi János életéről egy egész estés film készül Bán Mór Hunyadi regénysorozata alapján.

Mondhatni, ennél jobb választás nincs is. Közkeletű megfogalmazás, hogy az utolsó nagy, magyar vezetéssel megvalósult nyertes csata, – amely egyben egy háborús szakasz megnyerését is jelentette, legalábbis mintegy 70 évig – Hunyadi nevéhez fűződik: 1456-ban, Nándorfehérvár ostromakor. Voltak egyébként magyar csatagyőzelmek az 1848/49-es szabadságharc során is, ám azok pusztán csatagyőzelmek voltak, nem  a szabadságharcot eldöntő sikerek.

Így, ha eljátszunk a gondolattal, kiről is lehetne jó magyar történelmi filmet készíteni, minden gondolkodás nélkül rávágnám: Hunyadi Jánosról. Még azon sem merengenék el, hogy nem lenne-e jobb a fia, Mátyás (esetleg a másik fia, László), mert a pozitív értelemben vett pátosz oldaláról János messze előbb érdemel egy ilyen filmet, mint bármelyik fiú. A jós érzete pedig bennem van, mert ezt már régóta mondogatom.

Miért is nincs Hunyadi Jánosról egy jó magyar film? Vagy koprodukciós alkotás, és persze leginkább az. A filmkészítés ugyanis sokszor pénz kérdése. A kérdés pusztán azért jogos, mert a magyar büszke nép, ha a múltjáról van szó, és itt engedtessék meg az a kitétel, hogy sok, semmit sem érő, a limonádé szintjét alulról verdeső magyar, úgymond közönségfilmet odaadnánk egy ilyen monumentális alkotásért. Persze kérdezhetnék tőlem akkor, hogy hol marad a verseny, az individuum, az ötlet szabadsága? Már ha ilyen létezik bárhol is a világban, ahol egy ember vagy egy embercsoport (nevezhetjük bizottságnak vagy filmalapnak, teljesen lényegtelen) dönti el, hogy mely ötletet támogatják, és melyet nem.

Persze a Hunyadi film nem most született meg, ahogy azt leírtam. Nem tudni, hogy valaha kész lesz-e, de úgy gondoltuk Szabó Pál történész barátommal, hogy ezzel a gondolattal is érdemes eljátszanunk. Erről az egyelőre még el nem készült filmről az irodalmi alapanyag említése nélkül beszélgettünk, hiszen most csak egy játékról van szó. Ráadásul olyan ötlettel állt elő a szakember, amire én is azt mondtam, ez még a filmnél is jobb lenne. 

Hallgassák meg a beszélgetésünket.