A bársonyfejű, hímzett, hagyományosan kézzel varrott papucsot, amely fél évezrede érkezett Magyarországra, ma egyetlen Szegeden élő papucsos sem készíti. Megmentéséért Alapítványt hoztak létre, amelynek céljairól a szegedi Móra Ferenc Múzeumban tartottak sajtótájékoztatót 2017. december 14-én. A sajtótájékoztató után, mivel nagyon kelett sietnie, már csak telefonon tudtuk utolérni Szögi Csabát, a Szegedi Papucsért alapítvány kuratóriumának elnökét.

A Szegedi Papucs Alapítvány a papucs készítésének és a hozzá köthető hagyomány ápolására, továbbadására jött létre. Szeretnénk táborokat szervezni gyermekeknek, amelyben a papucskészítést, a hímzést, a papucsban való táncolást és a papucshoz kötődő hagyomány, mesék megismerését jelenti.
Szeretnénk papucskészítő tanfolyamokat indítani, hogy a készítés tudásának átadása az utánpótlást biztosítsa.
A papucs használatához kötődő népszokások, viselési szokások újabb kutatását, a papucs történetének egy könyv formában való kiadását és szeretnénk a még nyomaiban létező jegy és menyecske papucs hagyományát újra széles körben elterjeszteni.
Szeretnénk népszerűsítő rendezvényeket. Például Szegedi Papucs bált rendezni. Szeretnénk bábáskodni egy állandó szegedi látványműhely megszületésében Szeged belvárosában, továbbá itt helyet kaphatna egy papucstörténeti kiállítást, vásárlási lehetőség és mondjuk egy mester helyben készíthetné a Szegedi Papucsokat, hogy látványműhely ként tudjon működni, amely az idegenforgalom szempontjából nagyon fontos lenne.
Természetesen az iskolás csoportoknak és az egyéb szervezett csoportoknak is meg lehetne mutatni. Hozzá értő szakember vezethetné őket végig ezen a folyamaton. Szeretnénk a papucskészítő még működő mesterek, műhelyek segítségét is, vásárokon való megjelenését, papucsaik népszerűsítését.
Az alapítványnak született egy weboldala a szegedipapucs.info oldal. Ezen keresztül tudjunk információkhoz juttatni a vásárlókat és természetesen az innovációt is támogatjuk, melyben fiatal iparművészek szeretnék megnyerni a Szegedi Papucs újragondolásához, a hagyományos motívumoknak akár a ruhákon való megjelenése, használati tárgyakon való megjelenése és magának a papucs használatának az újragondolását.

Van e arra kapacitás, lehetőség, hogy új mestereket képezzenek ki a Szegedi Papucs elkészítéséhez?

Azt a 4 mestert, aki foglalkozik papucs készítéssel azt ismerjük.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

Fotó: Móra Ferenc Múzeum