Magyar embernek ez a dátum igen sokat mond, a történelem viharai sorában. A Magyar Piéta szobránál, a szegedi Dómnál a Csongrád Megyei Kormányhivatal szervezésében tartottak megemlékezést, és ehhez kapcsolódóan gyertyagyújtást november 4-e, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc vérbe fojtásának 61. évfordulóján. A megemlékezést Karol Biernacki, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára lengyel származású igazgatója vezette, és a megemlékezés után ő beszélt rádiónknak. Talán még az is jelképes, hogy pont az interjú közben szólaltak meg a Dóm harangjai. A megemlékezés egyébként utána ott folytatódott egy megemlékező szentmisével.

Egy méltó megemlékezésnek a legjobb formája az, hogy megemlékezzünk azokról az emberekről, akik életüket áldozták, hogy meg tudjuk tenni ezt a gesztust szabadon.
Én megmondom őszintén, hogy hiányolom innen az ifjú generációt. Nem értem, hogy a fiatalok, az iskolások miért nem jönnek el. Hisz szombat van, szabadok. Gondolom valahol otthon vannak.
Talán többet kellene tenni annak érdekében, hogy jöjjenek el, hiszen többek között nekik is szól ez a megemlékezést és nem csak azoknak, akik már eltávoztak a forradalom idején, hanem nekik, mint a következő generációnak, akiknek kötelesnek kellene lenniük, hogy átvegyék a stafétabotot.
Talán valahol ott kezdődik az egész problémának a definiálása. Pár nappal ezelőtt hazamentem Lengyelországba halottak napjára és mindenszentek napján kimentem a temetőbe. Lenyűgöző volt látni a lengyel cserkészeket, ahogy őrséget állnak a két katona sírnál és váltották egymást óránként. Másnap ismét kimentem a temetőbe halottak napján és láttam egy egész osztályt. 6 vagy 7 éves gyerekek lehettek és elvitték őket a temetőbe megmutatni, hogy miből áll ez az egész.
Csak azt tudom mondani, hogy hiányolom ezt a nevelés módot itt Magyarországon. Talán több energiát kellene fordítani a fiatalságra ebből a szempontból.

November 4. mint a szovjet inváziónak a kezdete mennyire volt meglepetés szerű, vagy már esetleg akár november 3-án, mennyire érte ezt Magyarországot és a világot váratlanul?

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: