• 2019-09-21 - Máté, Mirella napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Fotók a szerb-magyar határ mentén + HANG

Az Európai Unió által társfinanszírozott kezdeményezés, az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország–Szerbia 2017. szeptember 21. és október 1. között a szegedi belváros jól ismert sétálóutcájában, a Kölcsey utcában kialakított szabadtéri fotókiállítással ünnepli az Európai Együttműködés Napját.

A Fotókiállításon a 2017. augusztus 8. és szeptember 10. közötti, Magyarország és Szerbia határ menti régióinak elbűvölő látványosságai című fotópályázat legjobbnak ítélt tizenkét fotó tekinthető meg. A Fotópályázat zsűrije – amely Vörös Csaba fényképészből és a Program irányító hatóságának és nemzeti hatóságának egy-egy képviselőjéből áll – választotta ki az első és második helyezettet. A harmadik helyezettről a Program Facebook-oldalán indított nyilvános szavazás döntött.

A kiállított fotók készítői: Molnár-Gábor Olivér, Dr. Tóth-Piusz István, Dobó János, Petar Zambo, Tóth Éva, Dejana Kovačević, Ágoston Csongor, Žarko Jakšić, Vojnović Željko, Kávai Zsuzsanna, Maša Cvijanović és Tóth Noémi.

A Fotókiállítást 2017. szeptember 21-én a szegedi REÖK Regionális Összművészeti Központban tartott díjátadó ünnepség keretében nyitották meg.

A rádiónak a pályázatról, valamint az Interreg-IPA programokról nyilatkozott Rácz Péter, a Program Közös Titkárságának vezetője, aki elmondta egyben azt is, ők milyen szempontok alapján fogták meg a különböző képek.

A kiállításon sikerült megszólaltatni az egyik díjazottat, Kávai Zsuzsannát is, akinek fényképe a Tiszavirág címet kapta.

A magyar–szerb határtérség – amely egyben az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország–Szerbia programterülete is – a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyéket és a szerbiai Vajdaságot, így Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség megyéket jelenti. 

Magyarország és Szerbia határtérségének az egyik kiemelkedő jellegzetessége a két egymással szomszédos ország közös természeti, történelmi és kulturális öröksége. Ezzel egyidejűleg a Program egyik prioritása az idegenforgalom, a kulturális és természeti örökségvédelem ösztönzése is. Ezek az elemek adtak ihletet az idei Európai Együttműködési Nap ünneplésére.

Az Európai Együttműködés Napjával minden évben szeptember 21-e körül ünneplik a különböző európai régiók – és az Európai Unióval szomszédos országok – közötti területi együttműködést.- Áll az Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia sajtóközleményében.

A pályázat további nyertes képeit, a Szegeden látható kiállítás anyagát itt tekintheti meg.

Borítókép: Kávai Zsuzsanna – Tiszavirág

 

Online adás

lejatszo