Gulyás Gergely, Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke Boros Tamás mikrofonja előtt arról beszélt, hogy számára mit jelent az államalapítás ünnepe azon a helyen, ahol a történet elkezdődött. Hallhatunk pár szót az Országgyűlés elkövetkező idejéről is.

Az az esemény, amire emlékezünk az az államalapítás. Tehát a magyar állami lét kezdete az Szent Istvánhoz, sőt bizonyos értelemben Szent Istvánra és az Ő tevékenységéhez vezethető vissza. Az, hogy ez az állam egy keresztény és független állam lett az is az Ő történelmi bölcsességének a bizonyítéka. Nem csupán hitbeli kategóriaként gondolok itt a kereszténységre, hanem a nyugathoz való tartozás is a kereszténység felvételén keresztül valósult meg és a megmaradásnak is ez volt az alapja. A függetlenség pedig abban nyilvánult meg, hogy Szent Istvánnak meg volt az a politikai bölcsessége, hogy nem a német-római császártól kért koronát, hanem Szilveszter pápától kért és kapott koronát ezzel egyértelművé téve azt, hogy a magyar állam, egy olyan szuverén állam, ami fölött más világi hatalom nem állhat.

Mit érez Ön, amikor 2017-ben itt jár Ópusztaszeren, ami hála istennek évtizedekkel ezelőtt egy emlékparknak lett kialakítva?

Ópusztaszeren emlékezni a magyar államiság létrejöttére egy folyamat csúcspontjának a megünneplését jelenti ott, ahol ez a folyamat elkezdődött. Azt látni kell, hogy azért maradhatott meg a kalandozások korából, bizonyos értelemben a törzsi létből Magyarország és a magyar állam, mert mi képesek voltunk katonai sikerek és vereségek után egy államot megszervezni, létrehozni. Éppen azért, mert itt Ópusztaszeren emlékezünk erre külön aktualitása van annak, hogy a törzsi létből, a kalandozások korából, abból, hogy a keletről érkezett magyarok  meg tudtak maradni itt a Kárpát-medencében és 1000 év után is komoly veszteségeket követően, de itt vagyunk ez egy nagyon nagy érdeme az államalapításnak.

Másik téma. Hamarosan indul a Parlament őszi ülésszaka. Jön a törvényalkotásért felelős alelnök. Mik lesznek az őszi ülésszak legfontosabb törvényalkotási feladatai?

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: