Az IKV Zrt. még 2017 májusában írt ki pályázatot 30 darab felújított Székely sori bérlakásra. A túljelentkezés körülbelül háromszoros volt. A legtöbb lakásnál a felújítás teljes körű volt, jelképes átadásukra augusztus 10-én került sor az IKV Zrt. Társasház üzletág székhelyén. Kardos Kálmán (képünkön) igazgató nyilatkozott rádiónknak.

Gyakorlatilag bármely olyan lakos pályázhat, aki már 5 éve szegedi lakos vagy 5 éve folyamatosan Szegeden dolgozik. Ezen túl persze vannak egyéb járulékos feltételek is. Alapvetően a szociális helyzet dönti el, hogy végül ki kerül bérlői státuszba. Jelenleg is a 30 lakásra, amelyet meghirdettünk összesen több mint 100 pályázat érkezett. Ennek kétharmada volt érvényes, vagyis ennyi felelt meg a rendeleti követelményeknek. Ebből a kétharmadból dőlt el végül, hogy ki legyen az a győztes 30, akit az önkormányzat jóváhagyott. Ezt alapvetően kétharmad részt a szociális helyzet dönti el és kisebb részt az anyagi helyzet.
Ha azt vesszük, hogy egy ilyen garzon nagyságú lakásnak a piaci bérleti díja az ma már 70-80-90 ezer forint plusz a rezsi, akkor itt a mi esetünkben 20.000 Ft alatt van a bérleti díj és a rezsit mindenkinek értelem szerűen meg kell fizetni. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon nagy könnyebbség.
Ezt a pályázatot májusban írtuk ki. Első alkalommal fordult elő, hogy a pályázati csomag térítésmentes volt. Korábban kellett érte 3000 Ft-ot fizetni. Most ezt az önkormányzat megszüntette ezzel is támogatva az igénylőket. Polgármester úr is mondta én is csak megerősítem, hogy ebben az évben 200 bérlőt szeretnénk lakáshoz juttatni. Most ezzel a 30-al a 111.-ig jutottunk el, tehát minden esélyünk meg van arra, hogy az év hátralevő részében még a hiányzó 89 bérlő lakáshoz fog jutni. Minden lakás egyforma, amit kínálunk. A Székelysor 21. szám alatt található garzonházban van ez a 30 lakás. Alapvetően ennek az az oka, hogy a mai időkben a kis lakásra, tehát az alacsony rezsijű lakásokra van nagyobb igény és itt 300 darab egyforma garzonlakás található ebben az épületben így ezeket vettük előre.

A beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: