A védőnői rendszer megújítása, a védőnők bérfeszültségeinek megoldása címmel országos konzultációs program indult, amelynek negyedik állomása volt Szegeden augusztus 10-én. A legfőbb, és legégetőbb kérdés természetesen a bérfeszültség, a bérrendezés kérdése volt, de a rendszer átalakításáról is szó esett az eseményen. Erről beszélt rádiónknak Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozatának tagozatvezetője.

A védőnői rendszer megújítása mennyiben kapcsolódik szorosan ahhoz a jogszabályi változáshoz, hogy most már kötelező a védőnőnek az igénybevétele és a védőnő, mint a gyermekvédelmi jelzőrendszer egy tagja nagyon fontos szereplő.

A védőnő kivétel nélkül mindenhol a jelzőrendszer alapja. Gondoljunk az elmúlt időszakok nagyon sajnálatos eseményeire, a gyermekbántalmazásokra és elhanyagolásokra, amikor kiderült, hogy a jelzőrendszeren belül a védőnő volt az egyetlen olyan szereplő, aki semmit nem hibázott és maximálisan ellátta azt a feladatot, amit kellett. Hiszen a gyermek mindannyiunk közös kincse. A gyermekes családok támogatásában is ott kell legyünk és minden területen. A védőnő ebben az egyik legelső olyan szakember, aki már a várandósság kezdetétől végigkíséri a családot, hiszen a várandósság kezdetétől már foglalkozik a kismamával, utána az újszülött gyermekkel foglalkozik és végigkíséri az iskolába jutásig. Onnantól az iskolai védőnő, majd az ifjúsági védőnő, végül a védőnői méhnyak programon belül pedig az idősebb hölgyekkel szintén találkozik a védőnő, az egészségmegőrzés céljával. 

A kötelező igénybevétele a védőnői rendszernek, mint jogszabályváltozás megszületett. A kapacitás elegendő a védőnői hálózatban jelenleg vagy az átalakítás ezért is szükséges?

Védőnői szolgálat lemondásának tilalma a gyermekek érdekét szolgálja. Kell, hogy legyen olyan személy, aki látja, hogy ha segítségre vagy beavatkozásra van szüksége a családnak. A védőnői rendszerből jelenleg 15-20% kolléganő hiányzik, ami még kezelhető, de a jövőben végig kell gondolni, hogy milyen lehetőségekkel lehet ez kiküszöbölni. Legfőképpen a szakma még vonzóbbá tétele az egyik fontos tényezője annak, hogy a főiskoláról illetve egyetemről kikerülő kolléganők meg is maradjanak a szakmában. 

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre:

Fotó: life.hu