Aki szereti a régi, nyugodt hangulatú, kellemes jazz zenét, annak egy fantasztikus élményben lehetett része augusztus 4-én este a szegedi jazz clubban. A Horváth Andor Quartettként meghirdetett zenekarban a névadó mellett Blaho Attila zongorista, Matthew Mitchell gitáros és Látó Attila dobos lépett fel. Horváth Andor pedig nagybőgőn játszott. Most őt ismerhetjük meg egy kicsit, Boros Tamás interjúja által.

Milyen indíttatásból jött nálad a zenélés?

Gyerekkorom óta folyamatosan zenéltem. Minden hangszert kipróbáltam és ami nem úgy szólt, ahogy szerettem volna azt általában tönkretettem.

Mit kell ezalatt érteni, hogy tönkretetted?

Például édesanyámnak a hegedűjét összetörtem, a játék gitárokat össze vissza hangoltam és szintén összetörtem ha nem úgy szólt, ahogy szerettem volna. Soha nem voltak zene óráim, kivéve az általános iskolai tananyagot. Középiskolában történt meg az, hogy a barátaimmal alapítottunk egy zenekart, így a basszus gitár maradt nekem, de ez szépen elhanyatlott ahogy készültem a felvételikre és ahogy egyetemre jártam itt Szegeden. Akkor kezdtem el jazzt hallgatni. Kaptam egy olyan felvételt egy nagyon jó barátomtól, amely teljesen kiforgatott az akkori élethelyzetemből. Utána kezdtem el foglalkozni vele és basszusgitáron kezdtem el ezeket a dolgokat leszedni, utána játszani. Szegeden elkezdtem tanulni. Blaho Attila volt az első jazz-elmélet és jazz-szolfézs tanárom. Egyre több anyagot kaptam tőle és nagyon sok lemezt átírt nekem. Általában akusztikus anyagokat kaptam. Nála fél évet voltam, illetve itt Szegeden is fél évet basszus gitároztam és ezt követően már valamilyen úton módon próbáltam egy nagybőgőt keresni. Ugyan az a nagybőgőm még mindig megvan. Kint van Hollandiában. Így történt, hogy engem inkább a bőgő választott.

Egyesek azt mondják, hogy az ilyen hagyományos jazz zenéket játszó helyek leáldoztak, mások szerint meg reneszánszát élik. Te, aki több koncertet látsz és adsz, neked mi a véleményed?

Az van leáldozóban ha az emberek rutinból kezdenek el játszani, tehát mindenki azt játssza ahogy kell, ahogy szép és ahogy kellemes.

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: