A kormány támogatásának köszönhetően csaknem háromszorosára nőtt a termelői piacok száma 2010 óta. A termelői piacok száma 2010 előtt 100 alatt volt, ma pedig már 280-ra rúg és a számuk folyamatosan növekszik. A vidékfejlesztési program keretében két pályázat is támogatja a helyi termelői piacok fejlesztését; összesen 16,48 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.
De hogy ezen kívül még milyen nehézségekkel szembesülnek az őstermelők akár az értékesítés folyamatában, akár a mindennapokban, erről beszélt rádiónknak Dudás János Zoltán üllési gazdálkodó.

Ön hol gazdálkodik és mekkora területen?

Üllésen vagyok kint tanyán. Összesen 20 hektár földterülettel dolgozunk, de amellyel piacra termelünk az csak 2 hektár. A többi az legelő, gabona vagy pihentetett terület, tehát nem az egészet műveljük piacra.

Minek van most éppen szezonja?

Természetesen nyár közepén a dinnye az, ami igazán szezonos, de nekünk pillanatnyilag csak úgymond kabakosaink vannak, de itt a főzőtök az, ami nekünk most van eladó. Ez érthetően nem igazán kelendő a dinnyeszezon miatt

2010 óta több jogszabály a helyi termelők értékesítési lehetőségeinek bővítését célozza. Milyen lehetőségei vannak a piacokra való kijutásra, illetve mennyire vásárolnak szívesen az emberek őstermelőtől?

Gyakorlatilag a piacra jutás nyitott. Mehetünk a Nagybani vagy mehetnénk helyben Üllésen a termelői piacra is.  Én úgy látom, hogy a településeken működő piacokon nagyon minimális a forgalom, hiszen az élelmiszerboltok mindenütt rendelkeznek zöldségstanddal, továbbá a kertekben sok minden megterem. A helyi értékesítés nagyon kevés embernek és minimális áruforgalmat tesz lehetővé. A Nagybani piac maradna. Nyilván ott is a piacra jutás feltételeit a tekintetbe támogatták, hogy Szegeden már kettő piac van. Én úgy látom, hogy szívesen vásárolnak az őstermelőktől. Van bizalma a fogyasztóknak, tehát nem ez okozza azt, hogy az eladható áru mennyisége drasztikusan csökken.

Ez azt jelenti, hogy ha a helyi termelői piacok fejlesztése bővül, akkor a vásárlói kultúra is megváltozhat? Tehát mondjuk az élelmiszer boltok polcai helyett az őstermelőt választják az emberek?

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: