A nyári szezon kellős közepén, és a 40 fok körüli hatalmas kánikulában különösen aktuális kérdés a fürdőzés biztonsága. Nem lehet erről a témáról eleget beszélni, legyen szó akár álló-, akár folyóvízről. Magyarkanizsát és Szegedet az utóbbiak érintik, ha természetes vizekről beszélünk, de nyáron megkerülhetetlen sláger a Balaton. A gondolatommal teljes összhangban és egy időben, egész pontosan augusztus 1-jén jött ki a VMSZ, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata elnökének, Bagyó Sándornak bejegyzése, amely nem csak figyelemfelhívó volt, hanem sokkoló is. Hiszen a bejegyzés alján a szolgálat szonár (ultrahangos kereső) készülékének képernyőjének képe látható, rajta elsüllyedt, élettelen testtel.  Hogy miért folyamodott ennyire drasztikus megoldáshoz Bagyó Sándor, azt a következő interjúból megtudhatják.

Az interjút egyébként teljes egészében augusztus 3-án vettük fel Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjével, aki a vizi balesetek megelőzősének szakmai, de elsősorban társadalmi felelősségéről beszélt. Elmondta ugyan, hogy meg kell vizsgálni a vízimentők szakmai felelősségét, egész pontosan azt, hogy ők, mint szakma, mit, mi többet tehetnek még azért, hogy megakadályozzák ezeket a vízi baleseteket. Interjúnk e rész után indul. Hiszen felelősségük nem csak nekik van, sokkal inkább mi, az emberek, a közösség, a társadalom tehetünk sokat azért, hogy ez a helyzet megváltozzon. Kicsit nagyobb óvatossággal, és sokkal nagyobb szemléletváltással. Hiszen rengeteg az ilyen baleset, és különösen az állóvizeinkben. Egy közös jellemzője van ezeknek: Elkerülhetőek és éppen ezért értelmetlenek.

Mint ahogy az ezen a hétvégén elhunyt 18 éves fiú esete is mutatja, aki családjával indult el vízibiciklizni, és ugrott halálos fejest a Balatonba. Sem a fiú nem tudott úszni, sem a család bármely tagja. Mintha csak azt akarták volna szemléltetni, amit Bagyó Sándor elmondott. a felelőtlenség legalját, amikor senki sem tud úszni a vízibiciklin tartózkodók közül, de 400 méterre eltávolodnak a partoktól. Aztán pedig jön a fejes. Mi baj lehet belőle, ugye? Ismeretlen vízbe ne ugorj! Hangzik egy ismert biztonsági utasítás, amelyre előszeretettel hánynak fittyet, elsősorban a fiatalok.  Ezek szerint mégsem annyira ismert az utasítás(?). Kegyetlen világ ez, mert az első hiba, az első oda nem figyelés sokszor már végzetes is. Sok szempontból tudatlanul merészkedünk a vízbe. Valamint óvatlanul is.

Ezen kívül egy 57 éves férfi holttestét is megtalálták a héten a vízimentők. Munka sajnos akad bőven. És itt most felesleges statisztikának állnia, mert azzal csak hamisan nyugtatnánk, és hasonlóan hamisan izgatnánk fel magunkat. Ami a legfontosabb, az elemi biztonsági szabályokat a vizeken be kell tartani. Akár először merészkedünk a vízbe életünkben, akár rutinos úszók vagyunk.

Fotók: VMSZ – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Facebook

Fürdőzési tanácsok

Forrás: www.vizimentok.hu

Néhány jótanács - a teljesség igénye nélkül
 • Ne fürödj teli gyomorral! Étkezés után minimum egy órát, de inkább kettőt várj, mielőtt vízbe mész!
 • Soha ne ugorj felhevült testtel a vízbe! Hűtsd le magad előtte, elsősorban az arc, a tarkó és a szív tájékát.
 • Ha fázol, azonnal gyere ki a vízből.
 • Derékig érő víznél mélyebbre ne menjen az, aki nem tud úszni. Lehetőleg viseljen mentőmellényt.
 • Az úszni nem tudó ember, aki vízi sporteszközt vagy fürdőeszközt használ, viseljen mentőmellényt.
 • Figyelj oda a víz alatti akadályokra!
 • Soha ne ússz egyedül, társnak lehetőleg úszni tudó felnőttet válassz! Lehetőleg a parttal párhuzamosan haladva, partközelben tedd ezt!
 • Figyeld a strand területét határoló bójasort és a tájékoztató táblákat (vízmélység, specialitások, stb.)
 • Ne fürödj alkoholos állapotban vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt (kábítószer, gyógyszer)!
 • Elégtelen úszástudás, valamint fizikai erőnlét hiányában használj mentőmellényt és egyéb lebegést segítő eszközöket!
 • Ismeretlen helyen soha ne ugorj a vízbe! Sekély víz esetén gerinc, nyaki-gerinc sérülést szenvedhetsz, aminek a következménye maradandó egészségkárosodás vagy halál is lehet. Ha a víz hirtelen mélyül és nem rendelkezel biztos úszás tudással, vízbe is fulladhatsz!
  Ugrálni csak kijelölt helyen szabad, megfelelő vízmélység és mederviszonyok esetén.
 • Ugrálásra kijelölt helyen ne búvárkodj! Ilyen helyen ne ússz és ne bukj a víz alá!
 • Ha az örvény lehúz, ne kapálózz! Vegyél egy nagy levegőt és hagyd, hogy az örvény levigyen a mederfenékre, onnan oldalirányban elrugaszkodva tudsz belőle kiúszni. A mentést is biztosítással kell végezni!
 • Mielőtt vízbe mész vagy vízre szállsz, nézz körül, tájékozódj, gondold végig, hogy mit fogsz tenni. Társaság tagjaként társaidat is erre figyelmeztesd és mérd fel képességeiket. Ismeretlen vízen, vízben ezt a szabályt hatványozottabban kezeld!
 • Iszapos, vízinövényekkel benőtt vízfelületeket kerüld el!
 • Vihar idején a fürdőzés életveszélyes! Ha működik a viharjelző rendszer (Balaton, Fertő-tő, Velencei-tó), kövesd figyelemmel annak figyelmeztetéseit!
 • Gumicsónak, gumimatrac és egyéb felfújható fürdőeszköz használata közben, elsodródás esetén nem szabad azt elhagyni, bele kell kapaszkodni. Ha a szél és hullámzás elsodorta a felfújható fürdőeszközt, nem szabad utána menni, a legrövidebb úton a partközelbe, partra kell menni.
 • Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentőgallér használata.

 

Tilos fürdeni (jogszabályi tilalmak):
 • hajóútban
 • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében
 • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében
 • kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében
 • egészségre ártalmas vizekben
 • a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben (a Balaton medre nem Tartozik a városok belterületéhez)
 • vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra, valamint a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra
 • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig
 • ahol azt tiltó tábla jelzi.  (Ilyen táblát csak megfelelő jogkörrel rendelkező hatóság tehet ki, és ehhez hivatalosan rögzített döntés kell. A fenti körbe nem tartozó táblák esetében a kihelyezők és az arra hivatkozva eljárók követnek el jogsértést )
 • Az I. fokú viharjelzés (figyelmeztetés az elővigyázatosság betartására) – percenként 45 felvillanó sárga fényjelzés – esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni, kivéve az országos sportági szakszövetség versenynaptárban szereplő, hivatásos, amatőr vagy vegyes versenyrendszerében, kizárólag versenyengedéllyel rendelkező versenyzők részvételével rendezett úszóversenyen (bajnokságon) való részvételt, ha azt a vízirendészeti hatóság engedélyezte, mint vízi rendezvényt.
 • A II. fokú viharjelzés (figyelmeztetés a fenyegető veszélyre) – percenként 90 felvillanó sárga fényjelzés – esetén fürödni Tilos.
 • 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.