A LÁTDE civil szervezet segítséget kért az egyik legnagyobb svájci élelmiszer-gyártó cégtől, annak vezetőjétől, Karkas Mihálytól, hogy beszélő speciális segédeszközöket tudjanak vásárolni a vak és látássérült személyek részére. A Kft. 150.000 forinttal támogatta a LÁTDE civil szervezetet, hogy elsősorban egészségmegőrző és betegségmegelőző beszélő programmal ellátott speciális segédeszközöket tudjanak vásárolni.

Erről tartott a LÁTDE sajtótájékoztatót még csütörtökön Makón, és erről nyilatkozott nekünk Csontos-Dér Veronika, az Egyesület elnöke (borítóképen).

Maga a segédeszközökkel kapcsolatos adománytámogatásról volt ma szó. Úgy gondolták, hogy érdemesek vagyunk erre az anyagi támogatásra. Kaptunk is 150. 000 Ft- ot, amelyet elköltöttünk és vásárolhattunk négy darab magyarul beszélő vérnyomásmérőt, konyhai mérleget, órát illetve egy fénymásolót is, amely a nyomtató és a szkennelő funkciót is be tudja tölteni.
Ezen túl néztünk még további segédeszközöket és a beszélő vércukor szintmérő készülékeket szerettük volna megvásárolni és ez által felkerestük a gyártó céget. Felajánlottak nekünk térítésmentesen öt darab magyarul beszélő vércukor szintmérő készüléket továbbá nyolc darab új készüléket tesztelésre, amelyek még nem kerültek forgalomba magyarul a piacra és mi tesztelhetjük ezeket az új profi gépeket. Nyolc látássérült kapott ebből tesztelésre, ami azt jelenti, hogy tesztelés után ingyen megkapják ezeket a készülékeket saját felhasználásra.
Kaptunk még három olyan készüléket, amely szűrésre alkalmas. Ezek nem beszélnek, de rendezvényeken, nyílt napokon  bárkinek tudunk szűrést végezni a cukor szintjével kapcsolatban. Memóriával ellátott készülék, tehát még le sem kell jegyzetelnie, hiszen több napra visszamenőleg memória tárolja, illetve ezeket az új gépeket számítógépre lehet csatlakoztatni, letölteni az adott internetes felületen és az beteg kezelőorvosa az orvosi rendelőből ezeket nyomon tudja követni és megfelelően telefonon konzultálva az adott beteggel navigálja, hogy mikor mennyi egységnyit tud saját magának beadni. Ez azért is nagyon fontos, mert ugye egy vak ember elég nehezen mozdul ki az otthonából. A helyismeret hiánya miatt, hiszen nyilván a látási problémájából adódóan a távolságot elég nehéz áthidalni.

A beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: