Fa alatt – Lírai páros: Ez volt a címe annak a költői beszélgetős estnek, amelyet a Dél-Alföldi Művészeti Kapocs Alapítvány, a DMK szervezett meg július 3-án. Az est házigazdája Ceglédi Anna volt, akikről pedig szólt az est, a páros, Payer Imre József Attila díjas költő, irodalomtörténész, valamint Bak Rita, költő, műfordító, szerkesztő. A következőkben az est hivatalos része utáni kötetlen beszélgetéseket hallgathatják meg a páros két tagjával. A riporter Ceglédi Anna.

Mai vendégünk Payer Imre József Attila díjas költő, irodalomtörténész.
Van szegedi kötődésünk. Többször voltunk Szegeden szerepelni, felolvasni. Szeged egy EU-s város. Nagyon megtisztelve érezzük magunkat, hogy meghívtak minket ide. Komolyan gondoljuk a költészetet még akkor is ha a költészetnek a hatalmi, uralmi intézményi részében egy elnyomott helyzet. Itt vagyunk mi akik ezt képviselni akarjuk és fel akarjuk emelni a szavunkat azért, hogy legyen költészet.
 
Mesélnél nekünk a jelenlegi költői helyzetedről?
 Nagyon feszült a helyzetem. Megosztott ez a lét. Bárki átélheti ezt, aki megszületik. Bátorság kell ma egy embernek, aki érez magában olyan érzést, hogy akarja a művészetet és a költészetet. A költészet a nyelv művészete….
Következő vendégünk Bak Rita költő, tanár, pszichológus és a Holdkatlan című irodalmi folyóirat szerkesztője.
Mi az apropója annak, hogy Szegeden vagy?
Elég erős kötődésem van Szegedhez. Egyrészt a nagyszüleim Szegediek. Minden nyarat itt töltöttem. 5 évet jártam itt a Szegedi Tudományegyetem magyar-német szakára.
Bak Ritáról annyit mondhatunk el, hogy viszonylag egy kései indulásról van szó.
2014-ben jelent meg első verseskötete Bomló perspektíva címmel, de készül már a következő kötete is. Mesélnél róla?
A következő kötetem már összeállt. Babonából nem említem, hogy melyik kiadónál és kik a döntéshozók mert elég kényes ez a dolog. A kötetben szereplő versek nagy része folyóiratban is publikált.
A női hallgatóknak üzenném, hogy tessék Bak Ritát olvasni. Ízig-vérig modern asszony. A férfiak számára nehezen értelmezhető lehet, de nekünk nőknek nem.

A teljes beszélgetések meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: