A hazai és uniós forrásból finanszírozott agrár- és vidékfejlesztési támogatásoknál jól vizsgázott az új ellenőrzés és folyósítás – ugyanabban az időszakban országos szinten 38.6 milliárd forinttal több támogatáshoz jutottak a magyar gazdák – jelentette ki dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja pénteki sajtótájékoztatóján. Az ország első egységes, integrált agrárigazgatási ügyfélszolgálatán, Hódmezővásárhelyen a megyei kormányhivatal vezetője arról beszélt, hogy a főbb jogcímen igényelhető kérelmek ügyintézésének lezárása, illetve a végfizetés 99 százalékban megtörtént a 2017. június 30-i határidő előtt. Csongrád megye mezőgazdasági termelői a 2016-ban benyújtott egységes kérelmek elbírálása után 21 milliárd forintnyi támogatást kaptak.

Rádiónknak dr. Juhász Tünde a sajtótájékoztató után telefonon nyilatkozott.

Az új, rugalmas ügyintézési rendszernek is köszönhető a kormányhivatal vezetője szerint, hogy míg a 2015-ös évre vonatkozóan a támogatás összege 372,8 milliárd forint volt országos szinten, addig a 2016-os évben már 411,4 milliárd forint kifizetésénél tart a Magyar Államkincstár az egységes kérelemhez kapcsolódó támogatások esetén. Ez azt jelenti, hogy ugyanarra a célra 38,6 milliárd forinttal több forrást lehetett juttatni.

„Ez a számadat is azt igazolja – jelentette ki dr. Juhász Tünde -, hogy a januári átszervezés, az új feladatok kormányhivatalokhoz kerülése gyorsította az ügyintézést és a jövőben is arra lehet számítani, hogy még korábban zárul és még eredményesebben zajlik majd az igénylés folyamata.”

Az egységes kérelmek beadás Csongrád megyében még gördülékenyebb, mint máshol, hiszen április óta Hódmezővásárhelyen működik az ország első és egyetlen integrált agrár ügyintézési ügyfélszolgálata – folytatta a kormánymegbízott. Emlékeztetett: a Kálvin János tér 4 szám alatt az agrárkamara Csongrád megyei falugazdászai és a megyei agrár- és vidékfejlesztési szakemberek együtt, egy helyen nyújtanak segítséget a megye gazdáinak abban, hogy az egységes kérelmek kitöltésével hozzájuthassanak a mezőgazdasági támogatásokhoz. Mind az igénylés kitöltésében, mind pedig szakmai kérdésekben egyaránt számíthatnak az itt dolgozókra. – hangsúlyozta.

A 2017-es, egységes kérelmeket illetően elmondta, május közepén járt le a határideje a szankció nélküli igénylésnek, ezt követően az adatok ellenőrzése és az egységes kérelmek feldolgozása folyik. Az országban egyébként 173.657 egységes kérelmet nyújtottak be idén a gazdák és gazdálkodó szervezetek, ebből Csongrád megyében 13.006 db érkezett be. Megyénk egyébként az igénylések számát tekintve 5 az országban, a területnagyságot illetően pedig 12 a sorban. Ez azt jelenti, hogy Csongrád megyében kisebb területeket művelnek az gazdálkodók.