• 2019-08-24 - Bertalan napja van.

Select Page

extra wordpress theme

Nyár este, bolygókkal, csillagokkal – HANG

Nyár este, bolygókkal, csillagokkal – HANG

Az ember persze tudja, milyen hatalmas a világűr, és azon belül milyen kis pont vagyunk. Erre akkor jöhetünk rá leginkább, amikor a Jupitert is olyan kicsiben látjuk az égen, hogy szinte alig leet észrevenni. Hogy pontosítsuk a dolgot, arról a bolygóról beszélünk, amelyik a legnagyobb a mi naprendszerünkben. A nyári éjszakák azért is csodálatosak, mert ha felhőtlen az ég, akkor a szabadban vizsgálhatjuk ezeket a különböző csillagokat, bolygókat. Pláne ha akad olyan lelkes önkéntes személy, aki ehhez teleszkópot biztosít. Hofmann József amatőr csillagász segítségével június 29-én este a szegedi Szent István téren bárkinek lehetősége nyílt az eget kémlelni, és éltek is vele. A vele és az eseményről készült rövid riportot hallgathatják meg.

Már többször észrevettem Szeged utcáin egy alacsony embert, aki egy teleszkópot hordozván magával kémleli az eget, és nem egy csillagvizsgálóban vagy más tudományos laboratóriumban, hanem az utcán, az ég felé fordítva az eszközt. Szóval többször láttam már őt, de én is olyan voltam ezen alkalmakkor, mint a Föld bolygó, mindig mozgásban. Így sosem sikerült megállnom, hogy váltsak vele pár szót. Valahogy így lehetett ezzel Kósa Éva is, aki viszont talán egy ráérő pillanatában fogta magát, és megszólította ezt az egyébként kedves embert, aki nem csupán úri passziójából vagy saját hobbijából megy ki az utcára kémlelni az eget, hanem szeretné biztosítani a lehetőséget is, hogy ezt más is megtehesse.

Június 29-e gyönyörű, meleg, kissé szeles, kissé felhős nyári este volt. Az ilyen nyári estéknek véleményem szerint alapból megvan a maguk kiváló hangulata, hát még akkor, ha valóban megjelenik ez a csillagász, és, “küldetéséhez” méltóan valóban arra kéri, a most már érdeklődő embereknek, hogy tekintsenek bele a távcsőbe. Nézzék meg a holdat, a Föld holdját, a Jupitert vagy éppen a Szaturnuszt, amik ilyenkor láthatóak az égbolton. Azt már csak én tenném hozzá, hogy egy lázeres eszköz segítségével az égre vetítve tudtuk megnézni a különböző csillagképeket. Az utcán állva, nem egy obszervatóriumban. És talán így volt a legszebb! Egy szép nyári este tökéletes megkoronázása.

Online adás

lejatszo