A munkaerő-piaci helyzet kezelése a mindenkori kormányzat és helyi szerveinek egyik legfontosabb, és leginkább messzemenő következtetések levonására alkalmas eredményeket felmutató feladatköre. Az ezzel kapcsolatos számok ugyanis mindig sokatmondóak.

A minél több foglalkoztatott, minél alacsonyabb munkanélküliségi ráta célkitűzéshez vezető egyik fontos lépés szokott lenni a rendszeresen, minden évben megrendezésre kerülő állásbörze, ami most is munkáltatói fórummal párosult. Az idei állásbörzén a megye legjelentősebb munkaadói közül többekkel is találkozhattak az érdeklődők.

Az állásbörzén 22 olyan foglalkoztató volt jelen, amelyek meghatározó szereppel bírnak a megye munkaerő-piaci színterén, és konkrét munkaerő felvételi lehetőségeket tudnak ajánlani, valamint 5 képző intézmény képzési kínálatával ismerkedhettek meg az érdeklődők. A munkáltatói fórumon 147 cég és vállalkozás képviselője jelent meg.

A rendezvényen kiemelt szerep jutott a Csongrád Megyei Foglalkoztatási Paktumnak és az ennek keretében létrejött helyi foglalkoztatási együttműködésnek. A pénteki napot érintő, párhuzamos programok célja nem titkoltan az is volt, hogy minél több érintettet tájékoztatni tudjanak egyrészt a Helyi foglalkoztatási együttműködések Szeged Megyei Jogú Város területén” elnevezésű TOP-6.8.2-15-SG1-2016-00001 számú projektről, másrészt pedig az új, bejelentett álláshelyekről, munkaerő-igényekről.

A legfrissebb adatok szerint áprilisban közel 4600 fő álláskereső szerepelt a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási osztályának nyilvántartásában. A bejelentett álláshelyek száma ugyanakkor 1094 főre volt tehető, melyből közel 670 főre vonatkozóan a nyílt munkaerőpiac jelzett munkaerőigényt. Emellett különösen fontos, hogy áprilisban az új álláshelyek minden gazdasági területet érintettek, így bejelentett állásajánlatok között bárki megtalálhatta a lehetőséget a versenyszférába történő elhelyezkedésre, amely elsődleges kormányzati cél.

Mi is kint jártunk a megnyitón, Dr. Holubán Csillát, a Szegedi Járási Hivatal Hivatalvezetője a pénteki nap legfontosabb tudnivalóiról beszélt. Nem hagytuk el viszont ezek után a helyszínt. Szerettük volna megismerni a munkáltatókat és a leendő munkavállalókat, nézőpontjaikat egyaránt. Próbálkozásainkat siker koronázta. Mind a két oldalnak új nehézségekkel, új kihívásokkal kell szembenézni, ezáltal új megoldásokkal kell előrukkolni, hogy ők ketten egymásra találhassanak. Végső soron, hogy az állammal kiegészített háromszög mindhárom oldalának céljai megvalósulhassanak. Amiről ezeknek a napoknak szólniuk kell.

A címben szereplő kép illusztráció (forrás: allas.blog.hu)