A közelmúltban látott napvilágot egy monumentális kiállításkatalógus, a Szemtől szemben – Képek a szombathelyi zsidóság történetéből című kiadvány, amely 656 oldalon, 1178 archív fotográfián, 40 témán és 651 megszemélyesített emberi arcon keresztül mutatja be a holokauszt előtti 3200 fős szombathelyi zsidóság mindennapjait. A kötet keletkezési körülményeiről, különlegességéről a szerző, Kelbert Krisztina, a szombathelyi Savaria Múzeum történész-muzeológusa, Történettudományi Osztályának vezetője beszélt riporterünknek, Képiró Ágnesnek.

A könyv az 1860-as évektől az 1960-as évekig mutatja be a szombathelyi zsidóság történetét. Sajnos mondani sem kell, a történelem viharai őket az itteni zsidóságot is megtépázták. Talán már túl sablonos, vagy unalmas az a mondás, hogy egy kép többet mond 100 szónál, de van benne némi igazság. Ez a kiadvány is fotókkal operál, ahogy olvasható fentebb is. Kelbert Krisztina magánszemélyektől és intézményektől egyaránt szerzett, mai szemmel nézve felbecsülhetetlen értékű képi relikviákat.

A 40 téma történeti, társadalomtörténeti, a nemek szerepét bemutató szálakra fűzhető fel. Nem elsősorban köztörténeti alkotás. az egyes emberek személyes sorsán keresztül igyekszik bepillantást engedni a mintegy 100 év történetébe. Ez a száz év több generáció története, amely nem kizárólag a holochaust, bár kétségtelen, hogy történelmi ismereteink egy kicsit arra visznek minket, hogy tudjuk, ez a történet egyszer ide fog kifutni.

Szomorú sorsok tehát ezek egy olyan csoportról, akiket nem a 20. században fedeztek fel, mint ellenséget, hanem már a középkorban. A vallások egymás mellett élésének történetében mindig is keverednek a békés és a feszültségekkel teli időszakok. Ez a Magyarországon (az Osztrák-Magyar Monarchiában) belüli nemzetiségekre is igaz volt. A könyv azért is hiánypótló munka, mert a laikus kevesebbet hallhat a nyugat-magyarországi zsidóság történetéről. a délvidéki, erdélyi, mai kelet-magyarországi zsidókról, esetleg a tiszaeszlári per kapcsán annál többet. De hogy milyen lehetett Szombathelyen, közel Pozsonyhoz és Bécshez, erről kevesebbet.

A könyv tehát ezért is újdonság. Szombathely 19–20. századi történelmének egy ez idáig rejtve maradt világába nyújt érzékeny és izgalmas betekintést, egyúttal a helyi mikroközösség prizmáján keresztül láttatja a Magyarországon és Közép-Európában élő vidéki zsidóság mindennapi történelmét.

Kép: szombathelyizsidohitkozseg.hu