Ha szemben ülnék most önökkel, isten bizony elkezdenék játszani. Valakivel jót barchobáznék, más lehet egyből telitalálatot érne el. Vargyas Ildikó képzőművész kiállítás-megnyitóján jártunk.

Mivel nem szemben ülök, azonos időben emberekkel, álljon itt a megfejtés. Nagy meglepetést nem okoz, a betyárkártyák a hagyományos magyar kártya egy továbbfejlesztett, vagy helyesebben mondva, továbbgondolt változata. Az általunk ismert magyar kártyákon a svájci mondakör és szabadságharc néhány híres alakja látható, mint például Tell Vilmos. Őket cserélte le Ildikó magyar betyárokra. Hogy miért rájuk? Kereste sokáig a “lehetséges alanyokat”, de úgy gondolta, a kártyázáshoz jobban illenek a betyárok, mint mondjuk a királyok vagy a szentek.  Ezért esett rájuk a választás, és őket tekinthették meg az érdeklődők Szegeden a Milleniumi Klubban, kiállításának megnyitóján. A megnyitó személye is adta magát, hiszen Bene Zoltán írónak nemrég jelent meg “Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai” című betyárpikareszkje, így nyugodtan kijelenthetjük, ő maga is a téma szakértőjének vallhatja magát.

Egyébként valóban, szükség is volt az utánajárásra az alakok megtervezése során. A népviseleti motívumok elhelyezése nem csak térben, hanem időben is, ezen felül az arcvonások pontossága ugyanolyan fontossággal bírt. Többen említették Ildikónak, hogy túl kedves arcúak, már-már szerethetőek ezek a betyárok, akiket ő ábrázolt. De, ahogy mondta, az mégsem járja, hogy csúnya, gonosz és marcona arcú emberek bámuljanak ránk játék közben.

Az ász lapokon a már hagyományos kártyán is ott lévő évszak allegóriákkal van megtűzdelve. Ennek azonban képi világa merőben más, a hagyományos magyar paraszti világot ábrázolja. Jelesül a tavaszt egy torockói viseletbe öltözött, kezében bárányt ölelő, az őszt egy kalotaszegi ruhát viselő, ölében szőlőfürtöket tartó leány jelképezi, míg a nyarat egy alföldi aratási jelenet, a telet pedig pihenő lován üldögélő, pipázó csikós jelzi.

Vargyas Ildikó kiállítása április 13-ig lesz látható a Milleniumi Klubban Szegeden, a Dugonics téren. Az alábbi interjúban az alkotó egyéb érdekességeket is elmesél a kártyák készítésével kapcsolatban. Mint ahogy azt is megtudhatjuk, mit ábrázol a borítóképen látható kártya.