2014-ben ezen a napon mutatták be az amerikai mozik a Grand Budapest Hotel című filmet.

Wes Anderson amerikai filmrendező nem mindennapi figura. 1998-ban robbant be Hollywoodba az Okostojás című filmjével, majd 2001-ben megrendezte a Tenenbaum, a háziátok című komédiát, mellyel rögtön be is írta magát a filmtörténetbe. Egy csupa zsenikből és szélhámosokból álló család mélyre leásott konfliktusait hozta felszínre, és tette ezt olyan szórakoztatóan, hogy azért megtartotta a mély drámaiságot is mellette.

Ezután rendezett néhány kiemelkedő nagyjátékfilmet és megcsinálta azt, amire nem sokan tették volna a voksukat, animációsnak állt egy mozi erejéig. Így született meg A fantasztikus Róka úr című remekműve, melyért Oscar-díjra jelölték.

2012-ben a nyáritáborok világába kalauzolta nézőjét a Holdfény királysággal, ami jó ujjgyakorlatnak bizonyult a következő nagy mű előtt.

A Grand Budapest Hotel Wes Anderson eddigi legnagyobb vállalkozása volt.

A történet valamikor a két világháború között játszódik a Grand Budapest Hotelben. A modoros úriember, Gustave, ennek a hotelnak a főportása. Csinálhatná rutinszerűen is teendőit, de ő sokkal inkább küldetésnek tekinti munkáját. Alapelve, hogy sosem hagyhatja el elégedetlen vendég a hotelt, amíg ő van szolgálatban. Gustave maga mellé vesz egy kezdő londinert, akiben meglátja fiatalkori lelkesedését és elkezdi kitanítani a szakmára. Együtt keverednek bele az évszázad műkincsrablásába és országokon keresztül menekülnek egy festménnyel, miközben felborul minden érték és Európában a szélsőségek veszik át az irányítást.

A Grand Budapest Hotel pazar szereposztású, színpompás és parádés alkotás. Minden olyan szerzői jegyet magán hordoz, mely Wes Anderson sajátja, kezdve a groteszk humorral, a némafilmes jelleggel és az erőse színezett képsorokkal. Olyan korszakos remekmű, amit nem lehet csak egyszer megnézni. A benne felsorakozó alakítások párjukat ritkítják, a jelmezek gyönyörűek és a végletekig stilizáltak, mintha egy teljesen másik világba csöppentünk volna, amiben Wes Anderson a mindenható úr és nem tehetünk mást, minthogy tekintetünket a képernyőre tapasztva figyelünk és várjuk az újabb kisiklott kalandot.

A rendkívül mozgalmas film különcsége ellenére végigtarolta a világ filmfesztiváljait és eljutott a legmagasabb díjakig. Elnyerte az év legjobb vígjátékának díját a Golden Globe-on és hasonló filmtől szokatlanul nagy számú Oscar-jelölést gyűjtött be, összesen 10-et, amiből négyet díjra is tudott váltani. A legjobb látvány- és jelmezterv díja egyértelmű volt, de elhappolta az esélyesebbek elől a legjobb maszk díját és Alexandre Desplat végre megkaphatta Oscar díját filmzenei munkásságáért.

A Grand Budapest Hotel ennek ellenére megosztó film. Nem mindenki tud azonosulni Wes Anderson fura figuráival, de aki igen az biztos, hogy legalább egyszer minden évben megnézi majd ezt a filmet.