2000-ben ezen a napon mutatták be a magyar mozik A tehetséges Mr. Ripley című amerikai filmet.

A filmet a váratlanul elhunyt, zseniális rendező Anthony Minghella jegyzi, akinek a nevét olyan nagy volumenű alkotások tették híressé, mint Az angol beteg, a Hideghegy vagy a kicsit csendesebb dráma a Bűnös viszonyok. Minghella alkotói pályafutása során keveset rendezett, viszont filmjeivel számos díjat nyert, producerként pedig szintén minőségi munkák kerültek ki a kezei közül. Stílusát leginkább az ötvenes-hatvanas évek Amerikájában tevékenykedő David Lean-hez hasonlítják. Minghellara is jellemzőek voltak a nagy ívű történetek, a grandiózus látvány, a sok statiszta alkalmazása, a klasszikus hollywoodi, Wagneren alapuló filmzene alkalmazása, valamint a vonzalom a romantikus történetek és főhősök iránt. Ennek legjobb példája Az angol beteg, de hasonló jegyeket mutat a mozgalmasságában jobban élre törő Hideghegy is.

A tehetséges Mr. Ripley egyébiránt Patricia Highsmith híres krimiszerző regényfolyamának első részéből készült. A Ripley-történetek talán legjobb része került vászonra, mely elsőként szabadította a világra a tehetséges Mr. Tom Ripley vérfagyasztó figuráját.

A film története szerint az 1950-es évek New Yorkjában él egy nincstelen fiatal férfi, aki sehogy sem jut előrébb. Úgy hívják Tom Ripley. Munkája révén befurakszik egy előkelő fogadásra és egy milliomos közelébe kerül, akiről tudja, hogy fia valahol Olaszországban éli az aranyifjak gondtalan mindennapjait. Ripley azt hazudja, hogy ismeri a férfit az egyetemről és haza tudná hozni a szüleihez. Ott is találja magát ezer dolláros megbízási díjjal a kezében az olasz tengerparton. Mikor rálel a milliomos fiúra, úgy dönt, hogy inkább összebarátkozik vele. De Ripley érzi, hogy a legbensőbb vágya az, hogy ő is így élhessen, anyagi gondok nélkül. Egy veszekedés során végez a férfival és úgy dönt, átveszi a személyiségét. Utazgat Európában, miközben hol a milliomos férfiként, hol Ripley-ként él. Éppen, ahogy érdekei megkívánják. De egyre jobban magára vonja a figyelmet és őrült kis játéka egy paranoid rémálommá válik, amelyben úgy érzi végeznie kell mindenkivel, aki veszélyeztetheti bármelyik személyiségét.

A tehetséges Mr. Ripley egy nagyon erős pszichológiai thriller és pszichodráma keveréke. Anthony Minghella adaptációja izgalmas és feszültséggel teli alkotás, mely egyre inkább robbanni látszik, ahogy a vége felé közelítünk. Sosem kapunk diagnózist, még ötleteket sem, hogy minek tartsuk a főszereplőt. És így a film talán nem is egy őrültet állít a középpontba, hanem az emberi személyiség törékenységének a kérdését. Kérdező filmmé válik, mely a nézőre aggatja a továbbgondolás terhét.