Ez itt az FM 103,5 Panda Rádió és a Civil Hang Stúdió közös történelmi magazinműsora Boros Tamással és Képiró Ágnessel.
Mai adásunkat a Magyar Kultúra napjának szenteljük. A Magyar Kultúra napját 1989. óta ünnepeljük meg január 22-én arra emlékezve, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének továbbá, hogy felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Szegeden él Nagy Ádám himnusz gyűjtő, akivel már találkozhattunk történelmi magazinunkban a hazai pénztörténet kapcsán. Mai adásunkban először őt szólaltatjuk meg.

A Magyar Kultúra napja alkalmából Nagy Ádám numizmatikussal és himnusz gyűjtővel beszélgetünk. Milyen típusú relikviákat őriz?

Ez általában mindig kérdés szokott lenni, hogy egyáltalán mi az hogy himnusz gyűjtés. Ez arról szól, hogy himnusz kultuszának nyomában, idején milyen tárgyak születnek ahhoz, hogy minél jobban ismerjék az emberek. Ennek nagyon fontos szerepe van, hiszen 1823-ban Kölcsey megírta a Himnuszt, amely 1829-ben jelent meg az Auróra című folyóiratban. Biztos sokan olvasták annak idején, de az igazi feléledése 1844-ben volt, amikor Erkel zenét írt hozzá. Tehát máris adottak a relikviák. Egy-egy himnusz nyoma hol jelent még meg vagyis milyen formában. Például egy-egy lapon, könyvben vagy kézzel írva. Ez is egy nagyon érdekes dolog. Sok ilyen korabeli füzet van, amelybe a kedvelt dalokat beírták az emberek hol kottával, hol kotta nélkül. Akkor megszületett Erkelnek a Himnusz zenéje. Azt ki kellett adni ahhoz, hogy minél többen elérhessék. A Rózsavölgyi cég mai napig létező kiadó, több réznyomatú és más később már modernebb nyomtatásban megjelentette a Himnuszt. Ezek alapvető gyűjtési lehetőségek. Ezt követően készültek különböző propaganda célokra Himnusz képeslapok, érmek, bélyegek és a szerzőkkel kapcsolatosan a szerzők ábrázolásai és művei különböző könyvek kiadásában. Majd jön a hangrögzítés időszaka…

A teljes beszélgetés meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: