2007-ben ezen a napon mutatták be a magyar mozik A család kicsi kincse című amerikai filmet.

A Jonathan Dayton és Valerie Faris szerzőpáros dokumentumfilmjeiről és rövidfilmjeiről vált ismertté Amerikában, viszont 2006-ban előrukkoltak A család kicsi kincse című független egészestés filmjükkel, ami hatalmas sikernek bizonyult a világ filmfesztiváljain. A kisköltségvetésű film forgalmazási jogait végül megvásárolta 10 millió dollárért a Fox Searchlight és így indult meg az amerikai terjesztése.

A film rögtön egy igen pörgős bevezető eseménysorozatba dobja bele nézőjét, amikor is megismerjük egy szedett-vetett kis család tagjait. Adott egy apuka, aki a sikeresség receptjét kilenc lépésbe foglalta és könyvként szeretné eladni, viszont próbálkozásai saját személyisége miatt sorra kudarcot vallanak. Felesége eltávolodott tőle és csak a napi rutin viták során érintkeznek egymással. Van egy fiuk, aki némasági fogadalmat tett Nietzsche miatt és egy nem túl szép külsejű kislányuk, aki szépségversenyt akar nyerni. Hozzájuk csapódik a nagypapa, akit drogproblémák miatt kiraktak az otthonból és keserű csalódottságát a családtagokon vezeti le folyamatosan. Valamint befut a feleség bátyja is, aki nemrég öngyilkossági kísérletet követett el beteljesületlen szerelme miatt, de egyébiránt ő a világ talán legjobb Proust-szakértője. Egy vacsora közben derül ki, hogy a helyi szépségverseny utolsó fordulójában visszalépett az addigi esélyes, így a csúnyácska kislány, Olive utazhat Kaliforniába A család kicsi kincse nevű szépségversenyre. A család egyben tartására irányuló utolsó kísérletként bevágódnak egy rozzant kisbuszba és elindulnak, hogy az egyetlen céltudatos családtag álmát valóra váltsák. Viszont, ha ennyi komplexusos, előítéletes és lúzer ember egy térbe kerül hosszú időre, annak  csak katasztrófa lehet a vége.

A család kicsi kincse kortárs remekmű, mely elképesztő érzékkel tud egyensúlyozni a műfajok között. Izgalmas road-movie, mely néhol a mélyen drámai, néhol pedig a felhőtlenül komikus arcát villantja fel, viszont sosem akkor teszi ezt, mikor számítanánk rá. Ez a műfaji hullámzás pedig a nézőt is arra készteti, hogy a szereplők ingadozó hangulatainak kitéve ringatózzon ebben a végső soron megható világban. A filmet a zseniálisan megírt karakterek és párbeszédek uralják, melyek során kibontakozik az a modern családi modell, mely talán a szükséges rossz a világunkban, mivel széthullóban van. Talán az egyetlen összetartó ereje a kislány, akinek határozott elképzelései vannak az életről és mindenáron szeretné az egymással harcban álló feleket kibékíteni a családon belül.

A film miután végigtarolta a világ filmfesztiváljait megérkezett az Oscarra is, melyen négy fontos kategóriában versenyzett, köztük a legjobb film díjáért is. Végül a legjobb eredeti forgatókönyv szobra landolt az alkotók kezében és a megállás nélkül trágárkodó, de alapjában véve szerethető nagypapát alakító Alan Arkin is gazdagabb lett a legjobb férfi epizódszereplő díjával.

A család kicsi kincse olyan mint az élet. Folyton változik, mozgásban van, váltják egymást a hangulatok, az érzelmek, de mégis a legmélyebb kilátástalanság közepette is fel tudja villantani a napos oldalt.