A Közép-Tiszáról származó nagy mennyiségű uszadékkal kevert jégtömeg elérte az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területét. Jelenleg Csongrád térségében tart, itt a jégzajlás 60 %-os. A felsőbb tiszai szakaszoktól eltérően az Alsó-Tiszán a jégzajlás széthúzódó, 20-70 %-os váltakozó intenzitással vonul le. Az ATIVIZIG kezelésébe a Tisza folyó Csongrád és a déli országhatár közötti 94,2 km hosszúságú szakasza tartozik.

Itt péntek dél óta, 6 árvízvédelmi szakaszon van III. fokú árvízvédelmi készültség érvényben, összesen 179 km-en. Továbbra is fokozottan felhívjuk a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak figyelmét, hogy az Alsó-Tiszán levonuló jeges árvíz miatt tetemes mennyiségű, nagy kiterjedésű és vastagságú jégtáblák és uszadék megjelenésére kell számítani. Kérjük, hogy a tulajdonosok és parthasználók az úszóművekre, úszóeszközökre, valamint azok rögzítéseire továbbra is fokozott figyelmet fordítsanak, azokat szükség esetén erősítsék meg, annak érdekében, hogy az úszóművek ne szabaduljanak el és a vízfelületeken megjelenő úszó jégtáblák azokban kárt ne okozzanak.

Az igazgatóság 6 belvízvédelmi szakaszának összesen 9 szivattyútelepén van I. fokú belvízvédelmi készültség érvényben. Az igazgatóság működési területén összefüggő, nagy kiterjedésű belvízi elöntések nem alakultak ki, leginkább a mélyfekvésű, lefolyástalan területek vannak vízborítás alatt. A korábban lehullott/elolvadt hó, ill. a csapadék a fagyott talaj miatt nem tud beszivárogni a mélyebb altalaj felé, ezért alakultak ki lokális elöntések. Az elöntött terület nagysága mindösszesen 3715 hektár, ebből 1720 hektár a vetés-szántó.

Forrás: Alsó-Tisza- vidéki Vízügyi Igazgatóság