2004-ben a Berlini Nemzetközi filmfesztiválon ezen a napon mutatták be a Mielőtt lemegy a Nap című amerikai filmet.

Richard Linklater az amerikai független filmezés egyik legnagyobb alakja és egyben a kortárs film egyik legfontosabb direktora. 1995-ben kezdett bele egy egyedülálló filmes kísérletbe, mely később a Mielőtt… – trilógia néven vonult be a filmtörténetbe. A rendező két szereplő találkozását alapul véve a sorsukat 18 éven keresztül követte kamerájával, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Az első rész, a Mielőtt felkel a Nap, 1995-ös premierje után 2004-ben készült el a folytatással a Mielőtt lemegy a Nap című filmmel és a trilógiát 2013-ban zárta a Mielőtt éjfélt üt az órával.

Az első rész története egy vonaton kezdődött, ahol találkozott egy amerikai világutazó és egy francia diáklány, majd Bécsben leszálltak és egy feledhetetlen éjszakát töltöttek együtt, melynek középpontjában a beszélgetéseik álltak. Akkor szerelmük félbe szakadt és megegyeztek, hogy találkoznak majd a következő évben. De kilenc évnek kell eltelnie, hogy ismét láthassák egymást.

Itt folytatódik Jesse és Céline története. A férfi ugyanis regényként megírta bécsi éjszakájukat és Párizsba érkezik a könyvbemutatóra. Váratlanul a könyvesboltban feltűnik Céline és a dedikálás után együtt indulnak el a város utcáin, hogy megbeszéljék, mi történt velük az eltelt években. Jesse gépe napnyugtakor indul New York-ba, de a találkozás hatására olyan emlékek szakadnak fel bennük, amin nem lehet csak úgy továbblépni.

Ritkán fordul elő a filmtörténetben, hogy egy folytatás jobb lesz, mint az első rész, de a Mielőtt… – trilógia második részével ez a helyzet. Az első rész bájos és romantikus szerelmespárja után a második epizódban már két kiábrándult emberrel találkozunk, akik túl vannak sok rossz kapcsolaton és sok csalódáson, és még mindig nem értek révbe. A hirtelen találkozás során viszont rájönnek, hogy szükségük van egymásra, annak ellenére, hogy egy fél világ választja el őket és mindketten másik kapcsolatban élnek.

A Mielőtt lemegy a Nap sokkal csendesebb, nyugodtabb és érettebb alkotás, mint az első rész, ez mutatkozik a film hosszán is, mivel az első rész két órájával ellentétben itt minden mondanivalót belesűrítettek 1 óra 17 percbe. A film vége pedig az egyik legfájóbb, de egyben legfelemelőbb pillanata is a filmtörténetnek.

A lemondásokról, a szerelem lehetőségeiről és az újrakezdésről szóló visszafogott, klisémentes dráma a sorozat talán legjobb darabja, mely méltán gyűjtötte be díjait és jó alapot szolgált az újragondolásra, ami a befejező epizód, a Mielőtt éjfélt üt az óra című filmben öltött testet, ami 2013 egyik legjobb filmje volt.