2006-ban ezen a napon mutatták be a magyar mozik A nyughatatlan című amerikai filmet.

Hollywoodban nagy kultusza van az olyan filmeknek, melyeket valós események ihletnek, az életrajzi történetek mindig sikert aratnak, főként, ha olyan hősöket jelenítenek meg, akik ízig-vérig megtestesítik az amerikai álmot. Ezek között is élen járnak a zenészi sikertörténetek. A kezdeti rock and roll korszak pedig az egyik örök favorit.

James Mangold rendező nem volt egy nagyon ismert személyiség Hollywoodban, mielőtt leforgatta A nyughatatlant, viszont már készített egy remek filmet 1999-ben Észvesztő címmel, amely hozzásegítette Angelina Jolie színésznőt egy Oscar-díjhoz. 2005-ben rukkolt elő A nyughatatlannal.

A film története 1955-ben kezdődik, mikor egy ismeretlen gitáros feltűnik bandájával egy lemezstúdióban, hogy eladja zenéjüket. Miután lejátsszák az első számot meghallgatójuk nemet mond rá, de a gitáros előrukkol egy saját szerzeménnyel. Rögtön szerződtetik. A neve Johnny Cash. A következő években ez a csak feketében járó férfi átformálja az amerikai könnyűzenét és olyan hangzást hoz a rock and roll-ba, melyet nem hallottak még soha. Elindul a zenei karrier rögös útján, miközben a zenei élet legnagyobbjai tűnnek fel mellette: együtt zenél Elvissel, Jerry Lee Lewis-szal és Roy Orbison-nal. De hamar meg kell tapasztalnia a siker árnyoldalait is, miközben egyre súlyosabb drog- és alkoholproblémákkal küzd. És nem hagyják nyugodni gyermekkorának emlékei sem és személyisége egyre mélyebbre zuhan, miközben dalai átformálják a zenetörténetet.

A nyughatatlan pazar szereposztású zenész dráma, mely mély, árnyalt jellemrajzot ad a 20. század egyik legfontosabb zenészéről és közben feleleveníti azt a korszakot, ami legendás zenészek hangjától dübörgött.

A pálmát a két főszereplő Joaquin Phoenix és Reese Witherspoon viszik. Phoenix egy évig készült a szerepre és teljesen Johnny Cash-é alakult, Witherspoon pedig ugyanilyen élettel tölti meg June Carter figuráját. Ami hatalmas plusz pont, hogy a filmben maguk a színészek énekelnek. Mindkettejüket Oscarra jelölték és Witherspoon el is nyerte az aranyszobrot. Phoenix-nek a Golden Globe-al kellett vigasztalódnia, az Oscart Philip Seymour Hoffman ragadta el előle a Capote című filmben nyújtott elképesztő alakításáért.

A film zenéjét a legendás T-Bone Burnett szerezte, aki kitett magáért és country-s dallamait visszarepítette az 50-es évekbe egyszerre pörgős és keserédes score-t írva a filmhez.

A filmet 5 kategóriában jelölték Oscarra, amiből egyet nyert el. A zenei témák rajongói gyarapodtak vele egy olyan alkotással, amit érdemes megnézni és többször újranézni utána.