1991-ben ezen a napon mutatták be az amerikai mozik A bárányok hallgatnak című filmet.

Thomas Harris regényíró 1981-ben készült el a Vörös sárkány című művével, mely megindította a hírnév felé. Olyan figurákat vonultatott fel könyvében, akik kultikus alakokká nemesedtek a bűnügyi irodalomban és később visszatérő karakterei lettek Harris könyveinek. A Vörös sárkány ordított a mozivászonért és 1986-ban meg is kapta, mikor Michael Mann filmrendező adaptálta, akkor még Az embervadász címmel. A film visszafogott sikert aratott, így Thomas Harris se ezzel a könyvével lett úttörő

1988-ban jelent meg a Vörös Sárkány folytatása, A bárányok hallgatnak címmel. Ez a regénye már jóval nagyobb figyelmet kapott és 1988-ban Harris elnyerte a Bram Stoker-díjat. Széles közönség elé viszont a filmváltozat után juthatott el.

Jonathan Demme filmrendező 1991-ben hozta elő filmjét a vágószobából és miután bemutatták New York-ban végigsöpört vele a világ legrangosabb filmfesztiváljain.

A bárányok hallgatnak egy FBI-tanoncnő, Clarice Starling, története, akinek leghőbb vágya, hogy a viselkedéstudományi részlegen dolgozhasson. Tanára és a részleg vezetője kitüntetett figyelemben részesíti és korábbi pszichológiai és kriminológiai végzettsége okán megbízza egy feladattal. Egy baltimore-i elmegyógyintézet pincefogdájában üldögél Amerika legveszélyesebb embere, Dr. Hannibal Lecter, a volt pszichiáter, aki praxisában és azon kívül elkövetett szörnyű tettei miatt örökre kalitkába került. Mindemellett Lecter zseniális bűnügyi pszichiáter, aki korábban rengeteg ügyben segédkezett az FBI-nak. Starling feladata egyszerű adatgyűjtésnek indul, de aztán azon kapja magát, hogy már egy megoldatlan notórius bűntény után kutat. Amerika rács mögött élő legveszélyesebb és legbetegebb elméje segít neki kézre keríteni a legveszélyesebb szabadon lévőt. Viszont Lecter nem adja ingyen a hírnevet Starlingnak és egy olyan veszélyes játékba vonja bele, ahol minden nyomot egy emlékért ad a nő gyerekkorából.

A bárányok hallgatnak hatalmas siker volt, az év legnagyobb bevételt hozó filmje. Ezen felül egy olyan a pszichológiai thriller és horror határán egyensúlyozó alkotás került a nézők elé, mely mélyen megrendítő módon tornáztatta meg az elmét. A film legnagyobb erénye, hogy az utolsó jelenetet kivéve meg sem próbál klisékkel ijesztgetni vagy bármilyen horrorban alkalmazott shock-effekttel, a drámát és a borzongást a férfi főszereplő személye köré építi. A rendező meg is találta a legtökéletesebb színészt a feladatra, Anthony Hopkins személyében, aki olyan szinten eggyé vált az őrült doktor szerepével, amire kevés példa akad a filmtörténetben. Vérfagyasztó alakításával elnyerte a legjobb főszereplőnek járó Oscart, annak ellenére, hogy alig volt húsz percet a vásznon. A női főszerepet alakító Jodie Foster is jól hozta a démoni doktor bűvkörébe kerülő szende tanulólány szerepét, ő is gyarapodott egy Oscar-díjjal.

Ami a filmet illeti, diadalmenete a Berlini Filmfesztiválon kezdődött, ahol a legjobb rendező díját kapta meg, majd végződött az Oscaron, ahol 5 kategóriában aratott sikert és a két színészi díjat leszámítva elnyerte a legjobb film, a rendező és a forgatókönyv díját is, mellyel a harmadik mozi lett a filmtörténetben, mely magáénak tudhatja ezt az öt legfontosabb díjat.

A bárányok hallgatnak minden idők egyik legjobb pszichológiai thrillere, mely méltán úszott díjesőben és méltán vált hivatkozási alappá, megkerülhetetlen mérföldkővé.