2000-ben ezen a napon mutatták be a magyar mozik a Harcosok klubja című amerikai filmet.

David Fincher a Hetedik című filmmel robbant be a köztudatba, mely az egyik legjobb thrillerként vonult be a filmtörténetbe. Nemcsak a film, de a főcíme is legendás lett, azóta minden második thriller megpróbálja utánozni, de nem sok sikerrel a Hetedik eredetiségét felülmúlni nem lehet. Következő filmje a Játsz/ma egy zseniális filmes játék volt, sztárokkal a főszerepben és egy olyan végjátékkal, mely mindenkit megdöbbentett és olyan önvizsgálatra késztetett minden nézőt, ami ritka a blockbusterektől.

Következő filmje egy adaptáció volt, melyet Chuck Palahniuk szatirikus regényíró Harcosok klubja című regénye ihletett. A regény új stílusirányzatot teremtett az amerikai irodalmi minimalizmusban, pörgős szerkezete és tömör mondatai mind szállóigékké váltak és olyan kortárs amerikai mű született, mely megdöbbentő kritikát adott a fogyasztói társadalomról.

David Fincher 1999-ben készítette el a maga vízióját a regényből.

A történet főszereplője egy névtelen yuppie, aki egy autógyártó vállalatnál dolgozik visszahívási ügynökként, feladata, hogy balesetet szenvedett autókhoz utazgat az országban és felméri, hogy megéri-e a perköltségek fejében visszahívni az adott modelleket. A férfi lélekölő munkájának következményeként nem tud aludni és insomniáját azzal próbálja kúrálni, hogy halálos betegek önsegítő csoportjaiba jár. Az egyik csoportban találkozik Marlával, egy őrült nővel, aki csak azért jár ezekbe a klubokba, mert olcsóbb mint a mozi.

A férfi az egyik kiküldetése során találkozik egy sajátos világszemléletű szappangyártóval, Tylerrel. Miután hazatér a lakását lángokban találja és Tyler az egyetlen, aki befogadja. Közösen alapítják meg a Harcosok klubját, melynek lényege, hogy az életük értelmével hadilábon álló férfiak esténként verekedhetnek egymással, hogy kieresszék a gőzt. A klub egyre nagyobb hírnevet kap és Tyler egyre merészebb akciókra buzdítja a tagokat. Az illegális bokszklub hamarosan önálló egységekben csapásokat mérő terrorista sejtté alakul át és Tyler az egyetlen, aki tudja, mi lesz a következő lépés. A főszereplő elkeseredetten kezdi keresni a hirtelen eltűnt Tylert, hogy megállítsa.

A Harcosok klubja az 1990-es évek egyik legfontosabb alkotása volt, tagja annak a néhány mozinak, melyek 1999-ben, az új évezred kezdete előtt egy olyan pesszimista jövőképet festettek le, melyre addig nem volt példa a filmtörténetben.

Fincher rendkívüli módon érzett rá az alapanyagra és megalkotta a filmtörténet legjobb adaptációját, mely olyan ütemben pörög, hogy csak kapkodjuk a fejünket és loholunk az események után. A Harcosok klubjában minden megtörténhet, mindenből bombát tudnak csinálni a szereplők és mindig van egy végső pont, mely a totális káosz küszöbe előtt még átléphető.  

A film egy olyan elveszett nemzedék költeménye volt, mely már leszámolt minden addigi nézettel: Istennel, a háborúval, az apával, az anyával, a gyermekkel. Ennek a kornak a Jézusa Tyler Durden lett, aki a káosz szabályaival az ősközösségbe való visszatérésben látta a Föld jövőjét.

Fincher nem rágott a nézők szájába semmit, hagyta hogy hősei belátásuk szerint cselekedjenek, mindezt felpörgetve a korszak legjobb zenéivel és a filmtörténet egyik legbetegebb elméjű főszereplőjével. A film az imdb.com filmes portálon minden idők tizedik legfontosabb filmje lett.

A Harcosok klubja brutális alkotás, mely kompromisszumok nélkül vág át mindenen és olyan világot teremt, mely filozófiájában Nietzschét idézi megfűszerezve a totális káosz matematikájával.