2002-ben ezen a napon mutatták be az amerikai mozik A sólyom végveszélyben című filmet.

Az afrikai ország, Szomália története már hosszú évek óta egyet jelent a belső harcokkal és egyéb viszályokkal. Az országot polgárháború sújtja az 1990-es évek eleje óta, melyben rengeteg civil halt meg és a lángba borult vidéken egymást váltották a diktátorok és önjelölt hadurak. Ezek az emberek a törzsi viszályok miatt egymás ellen fordultak és fegyvereseik a rivális törzsek népét zargatták. Az ENSZ a 90-es években vegyes nemzetiségű katonaságot küldött a térségbe, hogy megakadályozzák a népirtást és felügyeljék a segélycsomagok eljutását a civil lakossághoz. 1993-ban az egyik mogadishui hadúr, Mohamed Aideed megtámadta egységeivel az ENSZ csapatait, majd tőrbecsalt és leölt egy pakisztáni alakulatot. 1993 októberében az Amerikai Egyesült Államok helyszínen tartózkodó kommandós egységei válaszcsapást akartak mérni a Aideedra, de az ENSZ által jóvá nem hagyott tervük bedőlt és az akció teljes kudarcba fulladt, az amerikai egységeket úgy kellett kimenteni a teljes háborús övezetté alakult Mogadishu belvárosából.

Ridley Scott a többszörös Oscar-jelölt legendás rendező 2001-ben fogott bele a szomáliai háborús téma kidolgozásába.

Filmje az amerikai erők bázisán kezdődik, mikor kidolgozzák annak a tervét, hogy Mogadishuba érkező Aideed belső embereket fogjanak el és ezzel véget vessenek a polgárháborúnak. A vezetés több Ranger-osztagot és a Delta Force kommandós egységeit akarja bevetni a városban páncélozott járművekkel és légitámogatással. Az akcióra összesen fél órát számolnak, mivel a belvárost több ezer ellenséges fegyveres tartja az uralma alatt. Először minden terv szerint halad, de nem várt ellenállásba ütköznek és miután két helikoptert is lelőnek az egységeik a városban ragadnak körülvéve Aideed többezres haderejével.

Nagyon ritka, hogy olyan akciódús háborús filmet tudjon készíteni valaki, mint A sólyom végveszélyben. A rengeteg szereplővel dolgozó, iszonyatos tempóban pörgő film egy percre sem untatja el a nézőt, a reménytelen helyzetbe jutott katonákkal együtt rohanunk végig a város rommá lőtt utcáin, úgy hogy minden sarkon sarkon csak egy újabb veszéllyel szembesülünk. A hatalmas sztárparádé megtette a hatását és még a legkisebb mellékszerepben is ismert színészek remekelnek, akiknek egyszerre öröm nézni a játékát és szomorú látni a szenvedését.

A gyönyörű színekkel dolgozó és remekül vágott mozi a filmtörténet egyik legfeszesebb tempójú alkotása, mely méltán érdemelte ki a figyelmet. A bajtársiasság és az elnyomás ellen harcoló ember klasszikus eszméivel operáló filmet 2002-ben négy Oscar-díjra jelölték, melyből a legjobb vágás és a legjobb hang díját biztosan nyerte. Ridley Scott viszont lemaradt a rendezői Oscarról, a legjobb operatőr díja pedig a bámulatos munkát végző Andrew Lesnie jutalma lett a Gyűrűk Ura első részéért.

A sólyom végveszélyben ugyan a kétezres évek terméke, de azóta klasszikussá, hivatkozási alappá vált és méltán érdemelte ki, hogy megnyithassa az utat a filmforgalmazásban a Blu-Ray-korszaknak.