2013-ban ezen a napon mutatták be a magyar mozik a Napos oldal című amerikai filmet.

Christian Bale A harcos c. filmben

Christian Bale A harcos c. filmben

A rendezőnek, David O. Russelnek kevés film kapcsolódik a nevéhez, de azok annál emblematikusabb történetek. Az 1999-es Sivatagi cápák kultikus alkotás lett a 2004-es Multik haza! pedig erősen társadalomkritikus szatíra volt. 2010-ben forgatott legközelebb A harcos címmel. A harcos átlagosan jó bokszfilm lett volna, ha nem Christian Bale játssza az egyik szerepet. A fizikailag teljesen átalakult színész a bokszolóból lett súlyos crackfüggő és börtöntöltelék szerepében filmtörténeti jelentőségű alakítást tett le az asztalra, melyet öröm mindig újranézni. Bale mellékszereplőként is teljesen uralma alá hajtotta a filmet és bármilyen vitán felül nyerte el a legjobb epizódszereplő Oscarját.

2012-ben készült el a Napos oldal című film.

A film főhőse Pat Solitano, aki átlagos amerikai tanárember, aki teljesen elveszti a fejét, mikor rájön hogy felesége megcsalja őt. A feleség szeretőjét alaposan helyben hagyja egy mániás rohama közben, és utána olyan pszichotikus állapotba zuhan, hogy egy elmeklinikára kerül. Erős gyógyszereket kap és folyamatos kezelése révén eljut arra a pontra, hogy a pozitív jövő felé tudjon kilépni a mániás depresszióból. Mikor kiengedik a klinikáról szülei vállalják a felelősséget, hogy otthon segítenek felépülni neki. Haza is tér hozzájuk, de még mindig instabil, bármelyik pillanatban dühroham törhet rá. Miközben Pat azon munkálkodik, hogy visszaszerezze régi életét találkozik Tiffanyval, egy nemrég megözvegyült fiatal lánnyal, akiből a gyász hasonlóan pszichotikus tüneteket váltott ki. A lány felajánlja neki, hogy segít visszaszerezni a feleségét, cserébe viszont Patnek is segíteni kell neki egy táncdarab megkoreografálásában és előadásában. Miközben a két kicsit dilis főhős egyre közelebb kerül egymáshoz Pat otthona felbolydul, mivel Pat mániákus apja fogadásokat kezd kötni a táncverseny végeredményére.

A Napos oldal a 2013-as fesztiválszezon egyik meglepetése volt. Sorban gyűjtötte be a jelöléseket a különböző rangos filmfesztiválokon és meg sem állt az Oscarig. Ez legfőképpen annak volt köszönhető, hogy David O. Russell az alapvetően drámai témát vígjátékba oltotta. Persze megtartotta valamilyen szinten a drámai vonalat is, főként a Pat és apja kapcsolatának ábrázolásakor és Pat betegségének filmrevitelekor, de ezeket a helyzeteket mindig humorral oldotta fel. Az egyik legviccesebb jelenetben Pat és Tiffany például megismerkedésükkor arról diskurálnak, hogy ki milyen gyógyszert szed az elmezavarára és ezeknek milyen hatása van a hétköznapjaikra.

Jennifer Lawrence és Bradley Cooper, a Napos oldal főszerepeiben

Jennifer Lawrence és Bradley Cooper, a Napos oldal főszerepeiben

A Napos oldalt elsősorban a remekül megírt és eljátszott szerepek miatt díjazták. A főszereplőt Bradley Cooper alakította, akinek ez volt az első komoly szerepe. Meg is hálálta David O. Russellnek a bizalmat és teljes átszellemüléssel játszotta a legrosszabb helyzetben is pozitivizmusra törekedő bipoláris zavarban szenvedő férfi figuráját. A valódi jutalomjáték viszont Jennifer Lawrence kezébe került. A szintén kattant, de végletekig jószívű lány képében olyan maradandót alkotott, hogy az Akadémia nem is tudott ellenállni bájának, neki ítélte a legjobb színésznőnek járó Oscart. Az azóta már háromszoros Golden Globe-díjas és háromszoros Oscar-jelölt Lawrence volt az egyik legfiatalabb színésznő, aki főszerepért Oscart nyert. A mellékszereplők közül kitűnik Robert De Niro, aki Pat apját formálta meg és brillírozott a fogadásfüggő, röhejesen megszállott apa képében. Ő ugyan nem nyerte el a mellékszereplői Oscart, de érett alkotói korszakának legjobb játékát produkálta.

A film a 8 legfontosabb kategóriában indult az Oscaron, melyből végül csak Lawrence váltott egyet díjra, de a nézők és rajongók gyarapodtak egy szívet melengető, felemelő vígjátékkal, mely sokáig megmarad az emlékezetünkben, és nem utolsó sorban David O. Russell ennél a filmnél hozta össze azokat a nívós színészeket, akik következő két filmjének a zseniális Amerikai botránynak és a Joy-nak az alkotógárdáját adták.