Ahol már nem a győzelem a fontos… Utánpótlásképzés a magyar salakmotorsportban

Mint minden sportnak, úgy a motorsportoknak is eredendő eleme az utánpótlás kérdése. Azok a sportágak, ahol ezt a kihívást sikeresen teljesítik, szinte kivétel nélkül sikeressé válnak maguk is. Tehát látható egyfajta összefüggés; egy sikeresen működő sportág jelentősrészt a sikeresen működő utánpótlásképzés eredménye. Sokan persze sokféleképpen vélekednek erről. Sok esetben az elgondolások azért hullanak hamvukba, mert a pénz hiányára való hivatkozás könnyed kibúvási lehetőség az utánpótlás kérdésével nem túl határozottan szembenéző sportvezetők számára. Pedig létezhetnek és léteznek is olyan példák, s gyakorlatok, amelyek gyógyírt jelenthetnének és jelentenek az utánpótlásnevelés mai legégetőbb problémáira.

Ilyen tervezet volt korábban a salakmotor sportban az úgynevezett Mentorprogram, mely önmagában ha többet nem is, de legalább egyfajta alternatívát, ha úgy tetszik vitaanyagot jelenített meg ebben a témakörben. Ha valaki megszállott annyira, hogy mélyebben utána ásna az internet útvesztőiben, vélhetően előbb-utóbb felfedezné az érintett tervezet egyik kószáló példányát, vagyis ilyen módon részletekbe menő értesülést is szerezhet róla.

Tervezetek mindig is jöttek és mentek, azok némi zsűrizés után azonban rendre a fiókok vagy éppen a papírkosarak mélyére kerültek. Éppen ezért most mégse ennek az elfeledett tervnek a felidézésére vállalkozunk, hanem egy új próbálkozásról adunk hírt hallgatóink számára. A Panda Rádió – Civil Hang Stúdió Spoiler című technikai sportokat bemutató magazinműsora ezúttal annak járt utána, hogy az esetlegesen igen szerteágazó tervezeteken túl mi történik, ha megszületik egy önkéntes, alulról szerveződő, az utánpótlás nevelésére irányuló törekvés, mely egyúttal rámutat arra is, hogy adott esetben mi minden elérésére képesek az egyén önálló elhatározásai, ha azok határozott cselekvésekben öltenek testet. Az elkövetkezendő egy órában Mészáros László (alias Magányos farkas) barátom, szenior salakmotor versenyzőnk mesél 2016. évi tevékenységéről, jövőbéli terveiről, arról, hogy mire lehet képes az önkéntes kezdeményezés ereje még ilyen, nehéz sorsú salakmotoros világban is, amit már egy jó ideje élünk.

Az ezzel kapcsolatban készült beszélgetés az alábbi linken található: