Ez itt az FM 103,5 Panda Rádió és a Civl Hang Rádió közös történelmi magazinműsora a Clio Üzenetei Képiró Ágnessel és Boros Tamással.

Mai adásunk témájaként egy olyan személyt választottam, aki igen jelentős szerepet játszott a magyar történelem folyamán. Hadd idézzek a  nekrológiából. Megboldogult királyunk a magyar nemzet történelmének nagy alakjai közé tartozik. Egyike ama nagy történelmi alakoknak, akik évszázados tradíciókkal szakítva évszázadok útvesztőjéből vezették ki a nemzetet, akik megtalálták  helyes kibontakozás útját és biztos alapot raktak le egy boldogabb utókor számára. Egyike a nemzet nagy jótevőinek, aki békés megoldást talált a megoldhatatlannak látszó problémákra, amely küzdelem, szenvedés és gyász forrása volt a nemzetre nézve hosszú évszázadokon keresztül. Az Ő világtörténelmi rendeltetése az Ő életének műve e problémáknak megoldása volt.
Most adhatnék egy pár másodperc gondolkodási időt arra, hogy melyik királyunkról szólt ez az iménti nekrológ, amelyet a közéletben szintén fontos szerepet játszó kortársa adott róla.
A mai adás Ferenc Józsefről fog szólni.
1916. november huszonegyedike után, amikor ő elhunyt ilyennek látták kortársai Ferenc Józsefet. Ez az elmúlt 100 évben jelentősen vagy éppen nem jelentősen megváltozott. Valóban a magyar történelem egyik legmegosztóbb személyiségéről, legmegosztóbb királyáról beszélünk. Én azt hiszem, hogy a magyar történelemben szinte csak ilyen királyok voltak, hiszen Szent István királyt is a magyar történelem 10 legnegatívabb személye között is szokták emlegetni. Mátyás királyról pedig azt szokták mondani, hogy a legjelentősebb adóterheket rótta ki a magyar népre. Most csak két olyan királyt vettem példának, akik pozitív színben szoktak feltűnni az utókor emlékezete számára.
Ferenc József is nagyon sok szempontból pozitív színben tűnik fel a mi utókorunk számára, úgyhogy ebben az adásban számba vettem néhány olyan dolgot,eseményt és tényt, ami miatt kedvelhetjük vagy éppen nem kedvelhetjük ezt a királyt. Ebben az adásban ezekről a tényekről és információkról lesz szó. Egy kis szubjektum a történelem során hogy …

A teljes adás meghallgatásához kattintson az alábbi linkre: