2002-ben ezen a napon mutatták be a magyar mozik az Egy csodálatos elme című amerikai filmet.

Az Apollo 13 legénysége a filmben

Az Apollo 13 legénysége a filmben

Az amerikai mozi mindig is imádta az életrajzi történeteket. Ez érvényes a díjazásukra is. Ha egy életrajzi film kerül be a díjak mezőnyébe, akkor valamit nagyon el kell rontania a készítőknek, hogy legalább néhány díjat ne zsebeljenek be vele.  Nem volt másként az Egy csodálatos elme esetében sem, a rutinos rendező Ron Howard is tudta ezt, akit olyan filmek kapcsán ismerhetett meg a közönség, mint a Vásott szülők, az Apollo 13., a Túl az Óperencián és a későbbi A remény bajnoka.

Eddigi legnagyobb filmje viszont egyértelműen az Egy csodálatos elme volt.

John Forbes Nash amerikai matematikus volt, aki 1948-ban szerzett diplomát, majd 1950-re a doktori fokozatot is magáénak tudhatta a Princeton Egyetemen. Doktori disszertációját nem kooperatív játékelméletből írta, melynek eredményei alapján később az általa leírt jelenséget Nash-egyensúlynak nevezték el.

Kódfejtés a filmben

Kódfejtés a filmben

A film a tudós életéről szól. Akkor kapcsolódunk be a történetbe, amikor Nash már hallgató a Princetonon. A vidékről érkezett nincstelen fiatal zseni nem tud, de nem is akar beilleszkedni a diákok körébe, nem akar órákra járni, mivel fejében egy nagyobb tervet forgat: forradalmasítani szeretné a közgazdasági matematikát. Ezen dolgozik éjjel-nappal és végül egy kocsmában rájön elméletének alapjaira, mellyel megdönti a 150 éve Adam Smith által lefektetett játékelméletet. Nash karrierje innentől kezdve felfelé kezd szárnyalni, tanári állást kap és találkozik is egy lánnyal, akit el is vesz feleségül. Közben javában dúl a hidegháború és Nash tudását latba vetve szeretne segíteni a kormánynak. Egy rejtélyes illető képében érkezik megbízója, aki arra kéri, hogy segítsen az ellenséges kódok feltörésben. Nash így is tesz és szorgosan dolgozik a házuk mögötti fészerben, majd jelentéseit egy elhagyatott ház postaládájába dobja. Felesége egyszer gyanút fog és fényt derít Nash kettős életére, melyben az a legmegdöbbentőbb számára, hogy nem is létezik. Ugyanis a zseniális matematikus súlyos paranoid skizofréniában szenved, aminek következtében életének meghatározó alakjai, munkaadója, egyetemi szobatársa, csupán ködbe vesző lidércek, akik csak Nash fejében léteznek. Felesége segítségével Nash belevág élete legnagyobb küzdelmébe, amiben önmaga elméjét kell legyőznie és elfogadnia, hogy az életének jelentős része nem is létezik.

Nash a zártosztályon

Nash a zártosztályon

Ron Howard filmjének ereje abban csúcsosodott ki, hogy a kezdetben különc zseni munkájának bemutatásból hirtelen ki tud lépni és átvált egy igen súlyos pszichiátria kóreset leírásába, melyet tökéletesen vezényel le. Ebben segítségére voltak színészi. Russel Crowe eddigi legjobb alakítását nyújtja a skizofrén matematikus szerepében. Elnyerte a legjobb drámai színésznek járó Golden Globe díjat és ő volt a legnagyobb esélyes az Oscarra is, amit végül meglepetésre Denzel Washington ragadott magához a Kiképzésben nyújtott játékával. A legjobb női epizódszereplő aranyszobra viszont a Nash feleségét alakító Jennifer Connelly jutalma lett. Ron Howard elnyerte a legjobb rendező Oscar-díját, az Egy csodálatos elme pedig helyet foglalt a legjobb film díjával jutalmazott mozik csarnokában.