Az Új Nemzedék és Csongrád Megyei Család-, Esélyteremtési és Önkéntes Ház 2016. december 20-án rendezte meg szakmai évzáróját. Dr Bene Tamás, a Család-, Esélyteremtési és Önkéntes Ház Csongrád Megyei vezetője mellett felszólalt, és a Csongrád megyei ifjúsági munka fontosságáról beszélt Vajda Árpád, az Új Nemzedék Központ Csongrád megyei ifjúságszakmai koordinátora is. A 2016-os évet kértük, hogy értékelje nekünk, és elemezze azt, hogy milyen feladatok várnak rájuk 2017-ben. Mi az az Ifjúság 2016-os kutatás és a StraFi,

Vajda Árpád elárulta többek között azt, hogy az Új Nemzedék Központ például új szolgáltatásba kezdett bele, közösségi tereket hozott létre. Ebbe bevitte a korábban működő kontaktpont szolgáltatásokat. Ugyanakkor jogos igényként merült fel, hogy teret kellene adni azoknak a nem formális csoportoknak, civil szervezeteknek, közösségeknek, akik a fiatalokat be tudnák vonni, és emellett nagyon komoly igény mutatkozott arra, hogy a egyékben, így a Csongrád megyében is lévő ifjúsági szakembereket módszertanilag támogassa, koordinációban segítse. Ezért 2016-ban minden megyében foglalkoztatásra kerültek olyan szakemberek, akik a megyében zajló ifjúság-szakmai kezdeményezéseket támogatják szakmailag.

Ezek után körbenéztünk a résztvevők között. És rá is bukkantunk valakire, egész pontosan valakikre. Bordány rendkívül aktív a közösségszervezés területén, ifjúsági önkormányzatuk van, amelynek ráadásul nemrég választottak új elnököt, Lajkó Bálint személyében, akit a községi önkormányzat programjairól, jövőképéről kérdeztük. Az ifjúsági önkormányzatnak saját bevétele van, amit ők maguk hoznak létre, elsősorban saját programjaik, közösségépítő tevékenységük által. Ilyen volt például a papír-, és fémgyűjtő akció. De nem csak programokat finanszírozhatnak, hanem ezekhez, vagy éppen egyéb civil tevékenységhez, ifjúsági munkához kapcsolható eszközbeszerzést. Közösségi terük a Bordányi Ifjúsági Információs Pont, ami egy komplett közösségi tér, számítógépekkel, egy konyhával, amit ezekből a bevételekből alakítottak k, illetve egy kisebb konditerem is található az épületben. Ami fontos, ezeket teljesen ingyen és bérmentve használhatják a bordányi fiatalok.

A lent hallható két interjúban további érdekességekről, a 2017-es tervekről is beszél Vajda Árpád valamint Lajkó Bálint. A riporter Boros Tamás.

fotó: mediakommando.hu/Alternatíva Egyesület