2016 végén is népszerűek voltak az adventi utazások. A hagyományos bécsi advent látogatása mellett vagy helyett egyre többen látogattak el más szomszédos országok karácsonyi forgatagába, vagy éppen belföldre, hiszen minden megyeszékhely és nagyobb város színvonalas kirakodóvásárokkal és programokkal fogadta a karácsonyt megelőző hetekben látogatót. A 2016-os téli szezon legnépszerűbb hazai és külföldi útjairól egy csongrádi születésű, ma már Budapesten élő Dániel nevű idegenvezető beszélt riporterünknek, Képiró Ágnesnek.

A téli szezonban általában egy napos utazásokat tesznek az emberek, és leginkább karácsony előtt. Elsősorban karácsonyi vásárokra mennek, ezek közül a legnépszerűbb a bécsi advent, de az utóbbi években feljövőben vannak a szomszédos országok adventi vásárai is. Elsősorban a pozsonyi adventi vásárt érdemes kiemelni, mert Pozsony is egy nagyon népszerű úti cél lett az elmúlt évek során, hiszen kisebb, mint Bécs, de hangulatos és nagyon barátságos, emberléptékű város. Pozsonnyal egyetemben említést érdemel két dél-lengyelországi úti cél: a krakkói és a zakopanei adventi vásárok, melyek ugyancsak elérhető közelségben találhatóak magyarországi látogatók számára is. Elsősorban a karácsonyi hangulat adja ezeknek a vásároknak a különlegességét, és a Szlovákiában vagy Lengyelországban található karácsonyi vásárok azért is keresettebbek az utóbbi években, mert sokkal elérhetőbb áron férhetőek hozzá az ételek, italok, és a különböző ajándéktárgyak is.

A hazai adventi vásárokat tekintve az idei téli szezonban szinte minden megyeszékhelyen találkozhattunk elég színvonalas vásárokkal, ráadásul elég sok híres borász, ismert kézműves kínálta portékáit ezeken a vásárokon. Nem kizárt, hogy egyszer Magyarország fog középpontjává válni a közép-európai adventi vásároknak.

Ami a szezon következő úti célját, a Szilvesztert illeti, az év utolsó napjaiban szinte mindenütt csúcsszezon van. Ilyenkor minden vendéglátó hely és szálloda megtelik, legfőképpen a fővárosokban.

Képiró Ágnes- Keresztes Fábián