1995-ben ezen a napon mutatták be a 12 majom című amerikai filmet.

Brian élete

Brian élete

A film rendezője, Terry Gilliam bravúros karriert futott be. Először animációs szkrecsekkel kísérletezett és egy reklámügynökségnél dolgozott a hatvanas években Los Angelesben, majd miután otthagyta a céget, Londonba költözött. Eric Idle ajánlására került bele a Monthy Python-csoportba, akik akkoriban a Repülő cirkusszal szórakoztatták a népet. A hóbortos brigád első nagyobb vállalkozása a középkori legendákat parodizáló Gyalog galopp volt 1975-ben. Ebben a filmben Gilliam már társrendezőként tűnt fel Terry Jones mellett. 1979-ben a Monthy Python következő munkája jelent meg, Brian élete címmel. A vallási szatíra talán még a Gyalog galopp pihent humorát is felülmúlva vált a filmes beszélgetések középpontjává, viszont több helyen is kiverte a biztosítékot, néhány országban be is tiltották. Gilliam segédkezett még a Monthy Python: Az élet értelme című filmben, de közben már munkált független rendezői karrierjén is. 1985-ben mutatkozott be a Brazil című különleges hangulatú sci-fi filmmel, melyben a totalitárius rendszerek kritikáját fogalmazta meg egy általa elképzelt szatírikus jövőben, Orwell és Kafka után szabadon. A Brazil sokáig nem tudta elérni azt a hatást, mint amit Gilliam szeretett volna vele, mivel a stúdió nyomására sokmindent megváltoztattak a végső vágáskor. Ezt később a rendezői változatkor orvosolták. Így ma mindenki úgy láthatja a klasszikust, ahogy Gilliam fejéből kipattant a nyolcvanas években. 1991-ben Gilliam betört Hollywoodba a Halászkirály legendája című filmjével. Ebben a lágyabb stílusban leforgatott darabjában még jelen vannak a rá jellemző jegyek: a groteszk humor, a szatirikus jelleg, a meseszerű és valóságos átmosása, a zavarba ejtő kamerakezelés, de a történet végkifejlete már nem a korábbi gilliam-i filmkészítést jellemzi.

Ennek a tendenciának a terméke a 12 majom is.

Brad Pitt és Bruce Willis a 12 majom c. filmben

Brad Pitt és Bruce Willis a 12 majom c. filmben

A történet főszereplője egy James Cole nevű férfi, aki a közeli jövőben egy már elpusztult világban él. Ugyanis az emberiségre egy olyan vírus csapott le, mely ellen nincs védekezési mód. A túlélők vezetői úgy határoznak, hogy visszaküldenek egy embert a múltba, hogy információkat szerezzen a vírusról, így a jövőben azt kielemezve meg tudják állítani az emberiség végső hanyatlását. Viszont a számításaikba hiba csúszik és Cole-t korábbra küldik vissza, amikor még senki nem tud semmit a vírusról. Az emberiség végéről és az apokalipszisról hadováló férfi gyorsan egy elmegyógyintézetben találja magát, ahol paranoid skizofrénnek diagnosztizálják és gyógyszeres kezelés alá vetik. Az ápoltak között van Jeffrey egy zavarodott fiatal férfi, akire rábízzák Cole-t, hogy avassa be az intézet mindennapi rutinjába.

A móló című posztapokaliptikus rövidfilm egy emblematikus képe

A móló c. posztapokaliptikus rövidfilm egy emblematikus képe

Terry Gilliam disztópikus filmje valójában egy 1962 francia rövidfilm remake-je. Chris Marker zseniális fényképekből álló posztapokaliptikus filmje A móló vagy A kilátóterasz címeken futott. A 28 perces alkotás a filmtörténet legjobb fényképmontázs alkotása volt. Gilliam pedig hűen az eredeti alapanyaghoz dolgozta át a történetet, feltöltötte a saját ötleteivel és látásmódjával. A korábbi filmjeiből megmaradt a zavarba ejtő kamerakezelés, a közelik használata, a ferde kameraállások és a kissé sötét látásmód.

A 12 majom nagy sikert aratott a közönségnél és a szakmában is. A kritikusok legfőképpen a Jeffrey-t alakító Brad Pitt-et díjazták, aki olyan belehelyezkedéssel játszotta az elmebeteget, amire nagyon kevés példa van a filmtörténetben. A Golden Globe-ot és számos egyéb díjat megnyert, viszont az Oscart Kevin Spacey vitte el a Közönséges bűnözők mellékszerepével.

Terry Gilliam rendezése, Brad Pitt és a főszerepet játszó Bruce Willis alakítása miatt a 12 majom ma ott van a filmtörténet legfontosabb sci-fi mozijainak örökös listáján.