Közelednek az ünnepek, így a mai filmajánlónk is egy, a karácsonyhoz köthető filmhez kapcsolódik.

1988-ban mutatták be a Drágán add az életed! című amerikai filmet.

A Ragadozó kommandósai

A Ragadozó kommandósai

John McTiernan rendező 1987-ben óriási sikert ért el a Ragadozó című filmjével. Ezzel ő lett az egyik legnagyobb sztárrendező az akciófilmes szcénában, és megalapozhatta karrierjének következő és egyben leginkább elhíresült alkotását, a Drágán add az életed! címmel.

A főszerepet egy akkor még filmszínészként ismeretlen sorozatszereplő, Bruce Willis kapta meg. Willis színházi színészként indult, az első áttörést akkor érte el, mikor megkapta A simlis és a szende című sorozat férfi főszerepét a Taxisofőrből és Az utolsó mozielőadásból már jól ismert Cybill Shepherd mellett. Willis bizonyított A simlis és szendében, elnyerte a Golden Globe-ot és az Emmy-díjat is.

Ma nem sokan tudják, hogy eredetileg Clint Eastwood rendezte volna a Drágán add az életed!-et, saját főszereplésével, majd miután ő lemondott róla két nagyágyú is elállt a főszereptől. Az egyik Frank Sinatra volt, akit egy régebbi szerződésének záradéka kötött a filmhez, a másik Arnold Schwarzenegger. Willis a castingolás során tűnt fel és ragadta magához John McClane szerepét.

A terroristák célpontja, a Nakatomi toronyház

A terroristák célpontja, a Nakatomi toronyház

A történet egy rendőr körül forog, aki New Yorkból tart Los Angelesbe, hogy helyrehozza házasságát. Még a repülőn tanácsolja neki egy utas, hogy idegességét könnyen kikúrálhatja, ha mezítlábas tornákat végez. Mikor megérkezik a Nakatomi toronyházba, ahol felesége céges karácsonyi partija zajlik, így is tesz: mezítláb mászkál a szobában. Közben az épületet terroristák támadják meg és McClane-en kívül mindenkit túszul ejtenek. A férfi fogja a szolgálati pisztolyát és mezítláb indul el, hogy körülnézzen és felfedezi, hogy a terroristák egyrészt sokan vannak, másrészt pedig komoly fegyverarzenállal bírnak, és emberéletet sem kímélve próbálják meg kinyitni a cég széfjét. Ezzel elindul John McClane egyszemélyes hadjárata a csapat állig felfegyverzett és képzett bűnöző ellen, és még nem is tudja, hogy a több mint harmincemeletes házban a mezítlábassága nagyobb gondot okoz majd neki, mint lőszerhiánya.

Bruce Willis legendává válik a véres trikós zsaru szerepében

Bruce Willis legendává válik a véres trikós zsaru szerepében

Ma már tudjuk, hogy más lenne a filmtörténet, ha nem Bruce Willis játssza el a főszerepet. A hús-vér, alkohol- és magánéleti problémákkal küzdő zsaru szerepében született meg egy új akciófilmkészítési tendencia főhőse és egy új alapelv is, mely szerint a 90-es évek akciófilmje forgott. Ahogy Willis karaktere, úgy az utána következő akcióhősök is olyan figurák lettek, akiken igenis fognak a golyók, megsérülnek, véreznek, koszolódnak, szenvednek és legtöbbször nem urai a helyzetnek. Willis megalkotott egy cinikus, hétköznapi amerikai portrét és vele iskolapéldát teremtett.

És innentől kezdve bármit is tett le az asztalra, ő mindig John McClane maradt, nagyjából ugyanazt a karaktert hozta későbbi filmjeiben, Az utolsó cserkészben, a Ponyvaregényben, Az ötödik elemben és a Drágán add az életed! folytatásaiban. Sokak számára ő az elégedetlenkedő, iszákos, de kemény zsaru, aki véres trikóban, 9 MM-es stukkerral a kezében űzi a bűnözőket karácsony este.