A 2016. Év Idegenvezetője választásra a meghirdetett november 30-i határidőig három jelöltre 422 érvényes szavazat érkezett. A szavazatok alapján Prónay Gyuláné Ildikó lett a 2016-os év idegenvezetője.
Nem csoda hiszen boldogság és szeretet ami árad belőle bármelyik úticélt bearanyozza a látványosságok mellett.

1998-ban szerezte meg Ildikó az idegenvezetői bizonyítványát és az igazolványát ettől kezdve hivatalosan is idegenvezető ezt megelőző másfél évben nyitogatta a szárnyait és rájött,hogy ez a szakma igazán testhez álló számára. Azóta útról útra csak több csoportja van . Elsősorban kulturális körutakat illetve az utóbbi években inkább túrázós utakra csábítja az utazni vágyókat hiszen az idegenvezetés is átalakult, mint minden. Ma már nem azt jelenti egy kulturális körút,hogy városok sokaságában a megszokott útvonalon haladnak múzeumokról,színházakra hanem bele tartoznak a kulináris élmények is amik régebben hiányoztak idetartoznak még a természeti szépségek, kirándulási lehetőségek.

Ildikó legfőképpen az Alpok országaiban vezeti körbe a turistákat tehát Ausztria,Svájc ,Észak-Olaszország a dolomitok,Szlovénia elvétve Bajorország.Aki azt is elárulta,hogy jobban preferálja a külföldi úticélokat hiszen a hegyek szerelmese így magától értetődő,hogy Ausztria és Svájc a kedvenc helye.De ha Európán kívül kellene választania,hogy melyik a kedvenc helye akkor egyértelműen Dél-Amerika illetve az Ázsiai kontinensen bizonyos országok ahova szívesen ellátogat.

“Én úgy gondolom,hogy most értem be pontosan és most mondhatom el azt és remélem ez nem tűnik beképzeltségnek ,hogy úgy gondolom megérdemeltem hiszen tettem érte annyit bár hozzáteszem ha az ember saját magával nem elégedett akkor hogyan várja el,hogy mások elégedettek legyenek vele.” – Prónay Gyuláné Ildikó

A díjat nem egy évre hanem egész életére kapja meg az ember. Ildikó esetében 18 év kőkemény munka áll.Az interneten történt nyílt szavazás eredménye nem más,mint,hogy ő is részesülhetett a díjban. Azok az úttársak és kollegák szavaztak Ildikóra akik együtt dolgoztak, dolgoznak jelenleg is vele és természetesen a család és barátok akik sok éven keresztül mai napig támogatják Ildikót a karrierjében.

 

Teljes interjút meghallgathatják Prónay Gyuláné Ildikóval az alábbiakban.