2011-ben ezen a napon mutatták be a francia mozik az Életrevalók című filmet.

A 100 éves ember, aki kiugrott az ablakon és eltűnt

A 100 éves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

A nagyközönség számára a francia film, de általában az európai film is amolyan elefántcsonttoronyból előadott magasröptű művészieskedésnek tűnik, mely legtöbbször nem túl szívderítő témákat dolgoz fel. Ez természetesen túlzás, létezik európai közönségfilm is, mely amerikai mintára forog le általában minden műfajban. Ott van például az angol Guy Ritchie, aki tarantinoi-ihletettségű bűnügyi vígjátékaival olyan kézjegyeket hozott létre, melyek alapján kapásból felismerhetők filmjei és rajongók millióit állította maga mögé. A dánok a Nyomtalanul és a Fácángyilkosok című filmekkel honosították az amerikai thrillert Európában, a svédek pedig előrukkoltak saját Forrest Gump-filmjükkel, A 100 éves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt címmel.

Ugyanez a kissé amerikanisztikus szemléletmód hatja át az összeszokott francia szerzőpáros, Olivier Nakache és Éric Toledano 2011-es Életrevalók című filmjét is.

Az Életervalók két főszereplője

Az Életrevalók két főszereplője

A történet két szereplő köré épül. Egy Philippe nevű francia arisztokrata tolószékbe kényszerülten él egy ejtőernyős baleset után. Nyaktól lefelé lebénulva állandó gondozást igényel. A férfival viszont nem túl könnyű kijönni, ezért az ápolói folyamatos váltásban követik egymást. A másik szereplő Driss, egy szenegáli bevándorló. Egyetlen célja, hogy megszerezze a munkanélküli segélyt és nyugodtan tengethesse tovább napjait. De a sors más irányt szab neki, és kiközvetítik Philippe-hez. Itt modortalanul követeli, hogy írják alá a papírját, hogy megjelent az interjún és ezzel jogot formálhat a segélyre. A kiábrándult Philippenek viszont más tervei vannak és fogadást köt a fekete férfival, hogy úgysem bírja mellette sokáig. Driss ezen felbuzdulva beköltözik Philippe villájába és elkezdi kitanulni az ápolásának fortélyait.

A kezdeti konfliktusok után a munkakapcsolatuk barátsággá alakul át és valamilyen formában mind a ketten hatással kezdenek el lenni a másikra. Driss végtelen életkedve, cinikus humora és Philippe kimért, arisztokratikus műveltsége ütközik egymással, és minden harcuk ellenére tudják, hogy az életük már nem lehet ugyanaz, mint előtte volt.

A belső tenger

A belső tenger

Az Életrevalók kakukktojásként ül a hasonló témájú filmek fészkében. A korábbi, szintén francia Szkafander és pillangó mélyen drámai módon mesélt egy lebénult férfi életéről, a spanyol A belső tenger úgyszintén a dráma világában mozgott.

Ezekhez képest az Életrevalók legfőképpen a humor eszközeivel operál. Ennek legfontosabb képviselője az Omar Sy által alakított szenegáli férfi. Az állandóan mozgó, gesztikuláló és mindenen poénkodó főhős jól ellenpontozza Philippe mozdulatlanságát és rezzenéstelen arccal előadott monológjait.

Az egyszerű történetet a karakterek emelik a nagyátlag fölé, valamint a Ludovico Einaudi által komponált dallamok. A gyönyörű filmzene szintén óriási sikert futott be, számos helyen felbukkan azóta is, remixei feltűnnek elektronikus zenei fesztiválokon is.

Ezeknek köszönhetően az Életrevalók 2011 legnagyobb közönségsikert elért filmje lett Franciaországban, 2012-re pedig a legtöbb bevételt hozó nem angol nyelvű filmmé vált.

Év végi bemutatása miatt a film 2012-ben és 2013-ban indult útjára a külföldi filmfesztiválokon. 2013-ban jelölték Golden Globe-ra, BAFTA-díjra, megnyerte a David di Donatello díjat és 9 Cézár-jelölést és 4 Európai Filmdíj-jelölést gyűjtött be.