Szegeden a rászoruló cicáknak és a kutyusoknak vannak ugyan menhelyek, de ezek sokszor telítettek, zsúfoltak, várólisták alakulnak ki. Ezek az intézmények nem tudják igazán elősegíteni az oda kerülő állatok szocializálását sem, ráadásul üzemeltetőiknek alig jut pénzük fejlesztésre, miközben rengeteg kóbor állat – zömében kutya és macska – van az országban, így Szegeden és környékén is.

A menhelyekkel szemben Szeged első Állatvédelmi és Állatjóléti Központja arra koncentrál, hogy az utcáról befogott, elhagyott, beteg, sérült állatokat – macskákat és kutyákat, illetve más bajba jutott állatokat – ne csak ideiglenesen eltartsa, hanem gyógyítsa, szocializálja, rehabilitálja, és ezután a lehető leghamarabb felelős gazdához juttassa. Központunk kiemelt feladata lenne emellett:az állatmentés és az állatvédelmi ismeretterjesztés,állatjóléti szolgáltatás,a megyei szintű állatvédelmi oktatás, az utánpótlásképzés,állatvédelmi, családi szabadidős programok lebonyolítása.

A tervezett Állatvédelmi és Állatjóléti Központ a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületéhez mérten hatalmas beruházásnak számít, létrehozása mindenképpen egy többlépcsős, hosszabb folyamat. Egy ilyen modern, jól felszerelt, egyszerre 80-100 állatnak helyet biztosító központ becsült költsége 45 millió forintra tehető, de ez egy olyan álom – a kóbor cicáknak, kutyusoknak, illetve az állatvédőknek –, amelyet el kell kezdeni megvalósítani!

Kampányuk első lépéseként jótékonysági Plüsscicás Gyűjtést tartanak.

December 12-e és 18-a között a szegedi Auchan áruházban a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete minden támogatónak, aki hozzájárul legalább 2.000, illetve legalább 5.000 forintos adománnyal az Állatvédelmi és Állatjóléti Központhoz, plüsscicát ad ajándékba. Az adománygyűjtés hetében a Cicamentők standját hétköznapokon 15 és 19 óra között, hétvégén 9 és 15 óra között találhatják meg a segíteni akaró érdeklődők az áruházban.Az érdeklődő családokat, a gyerekeket emellett rajz- és színező versennyel, és más játékokkal várják, illetve lehetőséget biztosítanak fotózkodásra is az elkészült művekkel, a plüsscicákkal.-Nyitrai Ágnes a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületének elnöke.